СЛОБОДА РЕКАМА, ЦЕХ ЖИВЉУ: Раскинуто седам концесија за изградњу малих хидроелектрана

И. Д. С.

10. 02. 2021. у 06:34

ВЛАДА Црне Горе раскида седам уговора о концесији којима је била предвиђена изградња малих хидроелектрана, а тим поводом реаговали су из мреже еколокшких активиста "Коалиција за одрживи развој" наводећи да су разочарани најавом да ће вишемилионску штету концесионарима, уместо кривци за издавање дозвола за градњу мини ХЕ, плаћати грађани.

СЛОБОДА РЕКАМА, ЦЕХ ЖИВЉУ: Раскинуто седам концесија за изградњу малих хидроелектрана

Фото Приватна архива

Они су позвали надлежне да преиспитају одговорност службеника који су издавали еколошку сагласност и да се испита могућа корупција у процесима издавања дозвола.

- Раскинути су уговори о изградњи мини ХЕ на следећим водотоцима: Ђуричка река у Плаву, Бистрици у Бијелом Пољу, Буковици у Шавнику, Режевића реци у Будви, Љевишкој и Раштаку у Колашину. На водотоку Раштак је била предвиђена изградња две мини ХЕ на основу два уговора о концесији - саопштили су из ресора Младена Бојанића.

Како су казали, Влада ће због тога морати да плати одштету инвеститорима, али још не знају колику, али то је, истичу, кривица бивше власти.

- Стихијско планирање изградње мини ХЕ ће се у коначном негативно одразити на све грађане, будући да је до сада поднето пет тужби Привредном суду за накнаду штете.

Незахвално је говорити у овом тренутку о износу штете која ће се тек утврдити у судском поступку који је пред нама. Конкретне одлуке око пројеката, који се већ реализују, не желимо исхитрено доносити без сагледавања свих могућих утицаја - саопштили су из Министарства капиталних инвестиција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)