БРАНКА ЈОШ ЧЕКА ОДЛУКУ У АМБАСАДИ: Укидање пресуде за покушај "државног удара" у Црној Гори не важи за Милићеву

В. К. - С. Ђ.

09. 02. 2021. у 07:39

БРАНКА ЈОШ ЧЕКА ОДЛУКУ У АМБАСАДИ: Укидање пресуде за покушај државног удара у Црној Гори не важи за Милићеву

Бранка Милић

НОВОСАЂАНКА Бранка Милић остаје у Амбасади Србије у Подгорици, иако је Апелациони суд у петак укинуо првостепену пресуду Вишег суда оптуженима за покушај државног удара. Ову вест "Новостима" је саопштио њен адвокат Југослав Крповић.

- Затечен сам. Не знам који је рационалан разлог за тако нешто - каже Крповић. - Одлуку Апелационог суда још нисмо добили, али верујем да се ради о опструкцији суда према Бранки Милић. Поднели смо предлог о укидању првостепене пресуде као остале колеге, али одговор нисмо добили. Не знам због чега се ово ради и како је могуће да Бранка буде изузетак. Она је у изузетно тешкој здравственој ситуацији, а сведоци смо да су јој због животне угроженост лекари више пута прискакали у помоћ.

У петак, када је Апелациони суд укинуо првостепену пресуду оптуженима Андрији Мандићу, Милану Кнежевићу, Михаилу Чађеновићу и Братиславу Дикићу, и Бранка Милић се надала истом исходу. Она је у телефонском разговору за "Новости" казала да једва чека да иде кући својој породици. На њену жалост, како сада ствати стоје, она ће на то још причекати. Она је осуђена на три године затвора у случају за покушај тероризма на дан парламентарних избора у Црној Гори 16. октобра 2016. године.

Милићева је 23. новембра 2018. напустила суђење у Вишем суду, после чега јој је одређен притвор. Пре него је изашла, она је у судници рекла да је "револтирана односима суда" и да "више неће трпети понижења". Милићева је претходно тражила изузеће судских вештака и целог судског већа, што је суд одбио. Њен бранилац је на суђењу рекао да је судски вештак, по струци патолог, фотографисао интимне делове њеног тела у просторијама суда.

Када је реч о Братиславу Дикићу, бившем шефу српске жандармерије, он је и даље у прихватилишту за странце и само је питање времена када ће бити пуштен да иде кући. Он код себе није имао пасош и лична документа која се налазе у Вишем суду. Тај суд је по службеној дужности био у обавези да му их достави, али то није учињено.

- Поступак је исти као и у случајевима када су ту боравили други оптужени држављани Србије. И они су чекали по неколико дана - додаје Крповић.

МРЦВАРЕ ЈЕ

И ЈУЧЕ сам се чула са мамом. О њеном предлогу за укидање решења о притвору Суд није одлучио, ни Виши ни Апелациони, тако да је она још у нашој амбасади. Срамота је то велика. Мама има 66 година и њу су нашли да мрцваре. Јадно да јадније не може бити - казала је за "Новости" Јелена, ћерка Бранке Милић.

ЗА 13 ОПТУЖЕНИХ 68 ГОДИНА ЗАТВОРА

СУДСКО веће Вишег суда у Подгорици, којем је председавала судија Сузана Мугоша, донело је пресуду за 13 оптужених са укупним казнама затвора у трајању од више од 68 година! Предмет је враћен Вишем суду у Подгорици на поновно суђење пред новим судским већем. У саопштењу суда наводи се да је Веће укинуло пресуду јер су у поступку њеног доношења и у самој пресуди почињене битне повреде одредаба кривичног поступка, "а због којих се нису могли прихватити ни чињенични ни правни закључци у првостепеној пресуди, како у односу на постојање кривичних дела за које су оптужени оглашени кривим, тако и у односу на постојање њихове кривице за та дела".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)