ДО ШКОЛЕ - КАКО СЕ КО СНАЂЕ: Више стотина ученика и студената са севера Црне Горе без превоза

М. СЕКУЛОВИЋ

02. 02. 2021. у 06:34

НЕКОЛИКО стотина ученика, највише средњошколаца, али и студената из Бијелог Поља, Берана, Плава, Андријевице, Рожаја и Гусиња, поново до школа у Беранама стижу сналазећи се!

ДО ШКОЛЕ - КАКО СЕ КО СНАЂЕ: Више стотина ученика и студената са севера Црне Горе без превоза

Фото М. Секуловић

По ко зна који пут у последњих неколико година остали су без превоза, због вишемесечног штрајка и финансијског слома аутопревозничке фирме "Симон војаж", као и због истека уговора са другим превозницима.

Општина Беране и представници месних заједница Штитаре, Бубање и Лубнице упутили су писмо министарки просвете Весни Братић захтевајући хитно решавање проблема ђачког превоза.

ОБЕЋАЊЕ МИНИСТАРСТВА

Из Министарства просвете су рекли да организација ђачког превоза није у њиховој надлежности, већ у надлежности локалних сампоуправа, али да ће са општинама сагледати могуће опције. Обећали су да ће хитно разморити могућа решења и то које школе су приоритет.

- Основци који се школују у Лубницама и Штитарима скоро две године одлазе на часове пешице или приватним возилима својих родитеља - наводе у писму из Општине Беране. - У овим околностима становници ових месних заједница су дошли у ситуацију да 33 ученика који похађају основну школу у Штитарима, 28 у Лубницама и 12 који путују у средње школе у Беранама, немају избора и биће принуђени да се одселе и смештај потраже у граду. Тако ће се угасити још две сеоске школе, а са њима полако и живот у тим селима.

Општина Беране у писму подсећа да је Министарство просвете непосредно пре ступања Братићеве на дужност, преко Управе за имовину спровело поступак јавне набавке возила за превоз ученика који живе у руралним пределима Црне Горе, а међу школама које ће добити 30 нових комбија по општинама налази се само ЈУ ОШ "Полица", са подручја Берана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)