СТИЖЕ 150.000 ВАКЦИНА: Подгорица потписала предуговор са “Синофармом”, преговара са “Фајзером”, а очекује се и 50.000 доза руских цепива

И. Д. С.

26. 01. 2021. у 18:24

СТИЖЕ 150.000 ВАКЦИНА: Подгорица потписала предуговор са “Синофармом”, преговара са “Фајзером”, а очекује се и 50.000 доза руских цепива

Фото З. Јовановић

ЦРНОЈ Гори биће испоручено 150.000 доза кинеске вакцине против вируса корона, а предуговор са Кинезим је већ потписан, саопштила је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

Осим тога, како је казала, у наредним месецима очекује се и 50.000 доза руских вакцина, а и преговари за набавку "Фајзерове" су при крају.

Министарка је казала да је предуговор за набавку кинеске вакцине директно потписан са фармацеутском кампанијом "Синофарм", односно са њиховом централом у Пекингу и додала да је обезбеђена дипломатска сагласност, те да имају одговор из Амбасаде Кине. Боровинић Бојовић је поновила да је у оквиру "Ковакс" иницијативе одавно обезбеђен одговарајући број вакцина и како је навела, потпуно је јасно да та иницијатива иде својим током, те да ће договорене дозе сигурно стићи у Црну Гору.

Осим тих вакцина, како је казала, потписан је и билатерални уговор са Русима, те се очекује да ће и њихове вакцине ускоро стићи. Како је навела, у првом кварталу текуће године, очекује се 50.000 доза руских вакцина.

- Са "Фајзером" је уговор у финалној фази, јер склапање уговора подразумева неколико фаза, од којих је свака појединачно важна - појаснила је Јелена Боровинић Бојовић.

Министарка oчекује да вакцинација почне крајем јануара, почетком фебруара.

- Не могу да кажем тачан датум, али оно што могу са сигурношћу да кажем јесте да је акциони план припремљен и да је све спремно - казала је министарка.

НАБАВКА

У ВЕЗИ са одбијањем донације власника "Адријатик пропертиса" и "Универзал капитал банке", Петроса Статиса, која би након увоза морала бити проверена, Боровинић Бојовић је рекла да је договорено да свака набавка вакцине иде директим билатералним односима са произвођачима, односно са земљама из које долазе вакцине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)