УЗ ПОРЕСКЕ ОЛАКШИЦЕ КРОЗ КРИЗУ: Трећи пакет мера подршке за санацију последица короне до краја месеца

И. Д. С.

21. 01. 2021. у 07:39

УЗ ПОРЕСКЕ ОЛАКШИЦЕ КРОЗ КРИЗУ: Трећи пакет мера подршке за санацију последица короне до краја месеца

Фото Влада ЦГ

НОВИ пакет подршке привреди за први квартал ове године, требало би да буде усвојен на Влади најкасније до краја јануара, саопштено је из Министарства економског развоја.

Поручују да ће у жижи новог пакета бити подршка најугроженијим грађанима као и интензивнија и свеобухватнија подршка привреди.

Министар економског развоја Јаков Милатовић поручио је да је нови пакет подршке припремљен захваљујући препорукама које су добијене од привредних удружења, од одржавања иницијалног састанка 18. децембра прошле године до данас, а који су даље детаљно анализирани у интензивној комуникацији међу различитим ресорима.

- Након што Агенција за заштиту конкуренције оцени први и трећи пакет подршке, стећи ће се услови за оцену и реализацију новог пакета подршке за први квартал 2021. године - казао је Милатовић.

КАМАТА НА ТЕРЕТ ДРЖАВЕ?

ПРЕДСЕДНИК Привредне коморе Властимир Голубовић сматра да би требало размотрити доношење свеобухватног сета мера за подстицање дигиталног пословања и наставити реформу образовања, са акцентом на дуалном образовању.

- Потребно је наставити са субвенционисањем зарада и размотрити могућност ослобађања привредних субјеката обавезе плаћања пореза на непокретности или га умањити - казао је Голубовић.

- Продужити мораторијум на отплату обавеза за кориснике кредита банака на дужи период од 31. августа, у ком би камату плаћала држава - рекао је Голубовић.

Следи снажнија подршка целокупној привреди кроз различите врсте пореских олакшица, јачи интензитет субвенција на зараде уз проширен опсег делатности на оне који су у претходном периоду претрпели највеће губитке.

- Задржавање радних места, али и подстицање новог запошљавања, један је од приоритетних циљева који се желе постићи мерама овог пакета. Додатно, овим пакетом ће бити подржани и незапослени, пензионери, корисници права на личне инвалиднине, корисници материјалног обезбеђења, а предвиђена је и посебна подршка која је намењена здравственим и просветним радницима - поручују из Министарства економије.

Такође, посебан сет мера припремљен је за подршку секторима туризма и угоститељства као и секторима пољопривреде и рибарства. Део пакета чине и препоруке локалној самоуправи, Инвестиционо-развојном фонду, Централној банци Црне Горе како би се размотриле могућности за додатну и ефикаснију подршку грађанима и привреди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)