ОСМАН ПОНОВО ТАЛАСА ПЕТЊИЦУ: Бихор поручује да ратни злочинац сеоски имам Осман (Х)Растодер није фашиста

М. СЕКУЛОВИЋ

20. 01. 2021. у 07:39

ОСМАН ПОНОВО ТАЛАСА ПЕТЊИЦУ: Бихор поручује да ратни злочинац сеоски имам Осман (Х)Растодер није фашиста

Фото Радио Петњица

ПОСЛЕ неколико година затишја, ратни злочинац, сеоски имам мула Осман (Х)Растодер, поново се "појавио" на многим местима у родној Петњици, где су својевремено освануле табле са натписом "Улица Османа Храстодера".

Овога пута, чак и на џамији старој око пет векова, излепљени су плакати са поруком "Бихор поручује издајницима СДА у Босни, Осман Храстодер није фашиста". Порука је упућена посланицима СДА БиХ, који су у Заступничком дому државног парламента Босне и Херцеговине усвојили иницијативу којом се захтева од општина и градова у БиХ да буду замењени називи улица фашистичких личности, међу којима је Осман Растодер, кога су поратне власти у Црној Гори прогласиле ратним злочинцем.

Његово "дело" покушава рехаблитовати део "званичних" историчара црногорског режима пораженог на парламентарним изборима у августу прошле године, који су имали значајну функцију и у делу сада владајуће коалиције.

Величани: Ругање жртвама

ПОТОМЦИ Величана окупљени у НВО Клуб "Велика" су после речи Растодера поручили овом историчару да престане да се руга жртвама геноцида и провоцира њихове потомке. Уз то, понудили су фотографију Османа Растодера са нацистима на Чакору.

- Ти злочиници су деценијама шетали слободно по Плаву, Гусињу и Беранама. Захваљујући комунистичким властима. Зна то и Шербо. Ако не зна, нека прелиста документа која смо објавили - поручују из НВО "Велика".

Растодер, сеоски имам из Радманаца, био је командант муслиманске милиције током Другог светског рата, а "славу" је стекао пре свега злочинима над православним живљем.

- За мене је злочин нешто што се не може правдати, али га могу разумети и покушавам да га разумем - беседио је историчар Шербо Растодер о свом презимењаку који је убијен под неразјашњеним околностима 1946.

Он је објашњавао да "муслиманска милиција није покрет нити војска, већ скупина људи који су бранили свој праг".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)