"КОМАНСКИ МОСТ" ЈОШ ПОД ЗАРАЗОМ: У установи која брине о особама са менталним потешкоћама корона не да мира

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

20. 01. 2021. у 06:34

КОМАНСКИ МОСТ ЈОШ ПОД ЗАРАЗОМ: У установи која брине о особама са менталним потешкоћама корона не да мира

Фото јузкоманскимост.ме

НАКОН што је крајем новембра у јавној установи која брине о особама са менталним тешкоћама регистровано 28 случајева вируса корона међу штићеницима и запосленима, зараза је поново ушла у ту установу.

Наиме, како је саопштено из Института за јавно здравље, 32 штићенице и три запослене Завода "Комански мост" позитивне су на ковид 19.

- Институт за јавно здравље је обавио тестирање штићеница дома ЈУ Завод "Комански мост", након информације о појави симптома респираторних инфекција у женском павиљону ове установе. Од 42, позитиван PCR тест на нови вирус корона имају њих 32. Такође, након тестирања 14 запослених у женском павиљону, инфекција вирусом корона је потврђена код три особе. Обавезна мера самоизолације је одређена за све запослене - наводи се у саопштењу.

Из ЈУ "Комански мост" казали су да су инфициране штићенице доброг општег стања, осим једне која је због погоршања здравственог стања хоспитализована у Клиничком центру Црне Горе.

- Тим Института за јавно здравље тестираће кориснике и запослене у мушком павиљону. Институту је саопштено да нико од штићеника и запослених у мушком павиљону, засада, нема симптоме инфекције новим вирусом корона - наводи се у саопштењу ИЈЗЦГ.

ОДЛУКЕ ДОНОСИ ВЛАДА

ЕПИДЕМИОЛОЗИ су увек за рестриктивније мере, али као и у свету не доносимо ми коначну одлуку, већ Влада, при чему Влада сагледава ситуацију сходно више критеријума. Ту не постоји само ефекат који се добија од ефеката оболевања од короне. Не можемо рећи да је доношење лабавијих мера нешто што је страшно - навела је епидемиолошкиња ИЈЗ Марија Божовић.

Штићеници те установе, њих 113, тестирано је крајем новембра, када је у тој установи регистрован 21 случај инфекције. Тада је инфекција регистрована и код седам запослених у тој установи.

Према оцени епидемиолошкиње ИЈЗ Марија Божовић, у Црној Гори нема жаришта и експоненцијалног раста броја оболелих од вируса корона, али је број новоинфицираних и даље висок, те се не може говорити о драстичном смањењу броја новооболелих.

- Број заражених је између 20 и 30 одсто од броја узорака. То је неки тренд који је био и у претходне две седмице, за нијансу ниже, али не можемо да кажемо да је смањен драстично број оболелих - казала је Божовићева.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)