ДИПЛОМАТЕ ПРЕД ОТКАЗОМ: Министарство вањских послова покреће дисциплински поступак против седам амбасадора

В. КАДИЋ

20. 01. 2021. у 08:38

ДИПЛОМАТЕ ПРЕД ОТКАЗОМ: Министарство вањских послова покреће дисциплински поступак против седам амбасадора

Фото Архива "Новости"

СЕДАМ опозваних амбасадора Црне Горе није допутовало у Подгорицу на амбасадорске консултације у Министарство вањских послова и против њих ће бити покренут дисциплински поступак, саопштили су из ресорног министарства, упозоривши да би им окончањем дисциплинског могао престати и радни однос у том Владином ресору.

Опозвани су Тарзан Милошевић (Србија), Сања Влаховић (Италија), Миодраг Влаховић (Света столица), Вера Кулиш (Немачка), Душанка Јекнић (УАЕ), Обрад Мишо Станишић (БиХ) и Дарко Пајовић (Кина).

Члан Председништва Покрета за промене (чланица Демократског фронта) Бобан Станишић сматра да Влада Црне Горе треба да опозове и амбасадоре Милицу Пејановић Ђуришић, Вујицу Лазовића, Небојшу Калуђеровића, Жељка Перовића и Владимира Бератовића.

Милова помоћ

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Црне Горе Дритан Абазовић и шеф црногорске дипломатије Ђорђе Радуловић позвали су председника Црне Горе Мила Ђукановића на спољнополитичке консултације о питању повратка амбасадора, које би биле одржане 26. јануара, саопштено је из Владе.

- Организовање консултација представља показатељ демократског капацитета Владе, као и важности дијалога, посебно у циљу функционисања кохабитације и решавања питања о којима постоје различита становишта - поручили су из Владе.

- Ми смо поздравили ранији потез министра Радуловића када је упутио опозив за седам амбасадора, међутим, не сме се на томе стати. Бивши режим је дипломатско-

-конзуларну мрежу користио за збрињавање истрошених политичара и партијских војника.

Ђорђе Радуловић, Фото Влада ЦГ

 

Милица Пејановић Ђуришић је једна од најзначајнијих личности ДПС-а и веома нам је чудно што Влада Црне Горе већ до сада није опозвала амбасадорку - изјавио је Станишић, подсетивши да су Небојша Калуђеровић и Жељко Перовић познати по томе што су јавно подржали вређање СПЦ у Црној Гори и њених верника.

- И то би требало да буде довољан разлог министру да упути предлог за њихов опозив. Свако јавно иступање црногорских дипломата мора бити утемељено на основном начелу заштите интереса и угледа државе Црне Горе, њених органа и институција, а они су то веома грубо прекршили.

МРЉЕ У КАРИЈЕРАМА

ПРЕ ступања на амбасадорску функцију у Риму, тадашња министарка науке Сања Влаховић, била је прозвана да је кривотворила научни рад на основу којег је 2011. године изабрана за ванредног професора Универзитета Медитеран.

Њен колега Дарко Пајовић, најпознатији је прелетач, који је зарад дипломатског места, избрисао властиту партију и побегао у скуте Мила Ђукановића. Опозвани амбасадор при Светој столици, Миодраг Влаховић, својевремено је био актер афере у којој је дуговао више од два милиона евра једној црногорској банци. Такође и скандала у којем је пословање његове амбасаде оцењено као нетранспарентно.

Станишић додаје да је Владимир Бератовић "миљеник" и партијски ухлеб посланика Душка Марковића и да је то једина квалификација која је била довољна за његово постављење на место амбасадора у Лондону. Он се залаже и за смену амбасадорке Душанке Јекнић, који је лични благајник и "црна кутија" Мила Ђукановића.

Јуче је адвокат Далибор Каварић позвао премијера Здравка Кривокапића и вицепремијера Дритана Абазовића да предузму радње из своје надлежности како би прекинули дипломатску бламажу коју изазива министар Радуловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)