ЗА ЧАСНИМ КРСТОМ ПО ДАНУ: У Херцег Новом до часног крста први допливао Иван Ђуришић

В.В.

19. 01. 2021. у 16:08

ЗА ЧАСНИМ КРСТОМ ПО ДАНУ: У Херцег Новом до часног крста први допливао Иван Ђуришић

В.В.

БОГОЈАВЉЕЊЕ је традиционално у Херцег Новом обележено пливањем за Часни крст. Због епидемиолошке ситуације на Шкверу је било мање и посматрача и пливача, али су уживали у прелепом дану. До Часног крста први је допливао Иван Ђуришић и поручио да је дан као од Бога дат.

- Имао сам огромну жељу да после пет, шест година учествујем у пливању за Часни крст. Није било тешко, а није било ни хладно, јер је било са вером у Бога, рекао је Иван.

 Њему је припао  златни медаљон, дар херцегновске црквене општине , а награђен је сребрним медаљоном који је приложио Саво Дамјановић  и најмлађи учесник седмогодишњи  Милан Богдановић.   О Богојављању и традицији пливања за Часни крст беседио је протојереј Никола Тодоровић.

В.В.

- У миру Божијем, као и онда у реци Јордану и ми смо се сабарали данас  да осветимо море, да се нама поново и опет открије тај троједини Бог, да  примимо Бога у своја срца и да погледамо у отворено Небо. У народу постоји веровање да се у поноћ отварају небеса, да бисмо  тамо уледали онога, који је немерив, несагледљив али силан  и у љубави својој  моћан, поручио је отац Никола.

–  Ово је још једна литија, коју узносимо на небо, а ове године приносимо овај подвиг  нашем блаженопочившем  митрополиту Амфилохију, поручио је отац Никола.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)