ОПОЗВАНИ У БОЈКОТУ: Истекао рок за долазак, седам амбасадора избегло консултације са премијером

В. КАДИЋ

19. 01. 2021. у 06:34

ОПОЗВАНИ У БОЈКОТУ: Истекао рок за долазак, седам амбасадора избегло консултације са премијером

Фото Влада Црне Горе

РОК за долазак свих дипломатско-конзуларних представника Црне Горе, које је на амбасадорске консултације у Подгорици позвало Министарство вањских послова, истекао је јуче.

Седам опозваних дипломата није се појавило у главном граду Црне Горе, да би из ресорног министарства стигло упозорење да неодазивање на консултације без оправданог разлога представља тежу повреду службене дужности. Разговори са амбасадорима требало је да започну јуче и да трају наредних дана.

На основу Закона о вањским пословима Влада Црне Горе је утврдила да се са дужности амбасадора опозову: Дарко Пајовић (Кина, Индонезија, Кореја), Миодраг Влаховић (Света столица и Суверени малтешки ред), Обрад Мишо Станишић (Босна и Херцеговина), Вера Кулиш (Немачка), Душанка Јекнић (Уједињени Арапски Емирати, Кувајт, Краљевина Саудијска Арабија, Краљевина Бахреин), Сања Влаховић (Сан Марино, Италија, Малта) и Тарзан Милошевић (Србија). Указ о њиховом опозиву није желео да потпише председник државе Мило Ђукановић, што је додатно закомпликовало целу ситуацију.

Фото Влада Црне Горе

Приликом посете Берлину, шеф дипломатије Ђорђе Радуловић разговарао је са амбасадорком Кулиш, која је једини каријерни дипломата.

- Имао сам прилику да јој објасним разлоге за опозив, а даља објашњења уследиће од премијера на консултацијама - саопштио је Радуловић. - Ако нападнете комесара Вархељија онда је то штета, ако неко не говори стране језике и седи у амбасади и не ради ништа, то штети имиџу земље, и ако неко подржава једну страну или другу током политичке кампање, то јесте врста штете. Овде не говорим о материјалној штети већ о етичкој тачки гледишта, то је нешто што нико не може да порекне.

ОПОЗИВ ДОБАР

АМБАСАДОРИ у Кини, Уједињеним Арапским Емиратима, Кувајту, Индонезији нису каријерне дипломате него кадар ДПС - каже, за "Новости", проф. др Срђан Вукадиновић, политички аналитичар, додајући да овај потез Владе Здравка Кривокапића треба поздравити јер дипломатија је огледало Црне Горе.

- Међутим, не смеју се сви амбасадори сменити одједном, јер ако Црна Гора остане на отправницима послова, то не би било добро. Ови што нису дошли биће разрешени. Изузетак је амбасадор у САД који је стекао услов за пензију. Добро би било да Влада не направи исте грешке и уместо ових именује дипломате по партијском кључу, не водећи рачуна о каријерним амбасадорима. Зато Влада мора да буде опрезна са разрешењем великог броја црногорских амбасадора.

Јован Вучуровић, посланик владајуће већине (ДФ) питао је министра Радуловића - шта чека са сменом ДПС амбасадора који су "подржали позив да се пале храмови и верници СПЦ".

- Пошто он показује несналажење и неодлучност у процесу "чишћења" дипломатске мреже од оних који су показали да нису дипломате него војници ДПС-а, покушаћемо да му помогнемо да буде ефикаснији - изјавио је Вучуровић.

- Јавност се сећа скандала који су пре нешто више од годину дана направили амбасадори Миодраг Влаховић, Жељко Перовић и Небојша Калуђеровић. Платили су новчану казну својој колегиници из МВП која је јавно позивала да се у Црној Гори спаљују храмови СПЦ, заједно са верницима у њима! И уместо да буду одмах смењени, са њима се данас нешто преговара и договара.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)