НЕМА ПОВЕЋАНОГ ПРИЈЕМА ПАЦИЈЕНАТА: Министарка здравља Црне Горе у Беранама и Рожајама

М. С.

13. 01. 2021. у 19:50

ИАКО свакодневно прегледају велики број пацијената у ковид амбулантама, у беранској болници нема повећаног пријема пацијената који захтевају хоспитализацију, казала је министарка здравља Црне Горе, др Јелена Боровинић Бојовић, која је обишла ковид одељење у Општој болници у Беранама, као и стационар у Дому здравља у Рожајама.

НЕМА ПОВЕЋАНОГ ПРИЈЕМА ПАЦИЈЕНАТА: Министарка здравља Црне Горе у Беранама и Рожајама

Фото: Влада ЦГ

- Данас приликом посете беранској болници обишла сам све пацијенте позитивне у ковид одељењу болнице којих у овом тренутку има 33 од укупно 84 постеље опредељене за оболеле од короне. Од тих 33 пацијента, три су тренутно животно угрожена, 8 је са тешком клиничком сликом, остали су тренутно у стабилном стању. Од колега који су свакодневно на првој линији одбране, сазнала сам да се велики број пацијената на дневном нивоу прегледа у амбулантама, да је одлазак и долазак пацијената у болницу динамичан, али да се број оних који су на болничком лечењу у последње време не повећава, казала је министарка.


Током сусрета са особљем беранске болнице исказана је потреба за набавком неопходне дијагностичке опреме, потребне у свакодневном раду са ЦОВИД пацијентима. Министарка је обећала ажурност приликом испуњења ових захтева.


- Такође, заиста морам да похвалим средњи медицински кадар, као и своје колеге који су од првог дана епидемије буквално на првој линији одбране, али и да нагласим да су пацијенти у непосредном разговору са мном изразили велику захвалност, како средњем медицинском кадру, тако и свим мојим колегама који су тамо 24 сата дневно,истакла је др Боровинић Бојовић, која је поске Берана обишла и Дом здравља у Рожајама и констатовала добре капацитете те установе.

 -Ово није класични дом здравља, односно пружа већи број сервиса од уобичајених у домовима здравља. У јулу месецу овде је лечено 11 ЦОВИД болесника. Сада тренутно 29 ЦОВИД позитивних пацијената је на свакодневном третману у делу стационара који је претворен у дневну болницу и обезбеђен је одговарајући број кревета, који су у сваком тренутку спремни да приме евентуалне ЦОВИД пацијенте који су у погоршању. Тешки пацијенти који захтевају озбиљан мониторинг и двадесетчетворочасовно праћење од стране анестезиолога, упућују се у Општу болницу Бијело Поље и Општу болницу Беране, казала је др Боровинић Бојовић.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)