МИЛОВ ПОТПИС НИЈЕ ПРОТОКОЛАРНИ: Ђукановићева саветница за спољну политику одговорила Влади Црне Горе

М. С.

05. 01. 2021. у 13:41

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић је у центру пажње данас, након што су грађани сазнали податак да је једна његова компанија због неплаћања пореза блокирана због дуга од више од 12 милиона евра.

МИЛОВ ПОТПИС НИЈЕ ПРОТОКОЛАРНИ: Ђукановићева саветница за спољну политику одговорила Влади Црне Горе

Фото: ЕПА

Потом је уследило саопштење Министарства вањских послова које је утврдило да је Ђукановићев потпис на акт о смени седам амбасадора Црне Горе, који је одбио да стави, само протоколарног карактера...

- Апсолутно није тачно да је, како се наводи у реаговању Министарства вањских послова (МВП), потпис указа председника протоколарног карактера, саопштила је саветница председника Црне Горе Мила Ђукановића за вањску политику Тамара Брајовић.

АМБАСАДОРИ


Мило Ђукановић је саопштио да се нису стекли услови за доношење указа о опозиву амбасадора које је предложио министар вањских послова Ђорђе Радуловић.
Нови шеф црногорске дипломатије је донео одлуку о опозиву амбасадора Црне Горе у Кини Дарка Пајовића, амбасадора у Србији Тарзана Милошевића, амбасадорку у Уједињеним Арапским Емиратима Душанку Јекнић, амбасадора при Светој столици Миодрага Влаховића, амбасадорку у Италији Сању Влаховић, амбасадора у БиХ Обрада Миша Станишића те амбасадорку у Немачкој Веру Кулиш.

- То је још једна игра речима и скретање пажње са суштине надлежности. Појашњења ради, председник не потписује указ, како то једноставно представља МВП, већ доноси и издаје указ којим спроводи своју одлуку да опозове амбасадора на предлог који је утврдила Влада. Дакле, Влада и МВП само предлажу, а онај ко предлог претвара у коначну форму опозива је председник, тврди Брајовић, која истиче да је МВП свесно сопственог нечињења или пропуста, избегло и да одговори на изостанак деловања у складу са чланом 7 Закона о вањским пословима.

- МВП каже да Закон о вањским пословима не прописује разлоге за опозив. Тачно, као што Закон не прописује ни разлоге за постављење амбасадора. Што не значи да се о разлозима не расправља и да се исти не утврђују, а о њима обавештава онај без кога се предлог не може претворити у коначно дело, а то је опет председник. Као што је председник у свом образложењу навео, постоји пракса претходних вањскополитичких консултација на којима се расправљају разлози и за постављење и за опозив шефова ДКП-а. Таква пракса је поштована у сваком претходном случају. Зашто то није урађено у овом случају питање је за МВП? - каже Брајовић, по чијим речима, већ постаје уобичајено да Влада Црне Горе, председниково поштовање Устава и закона оцењује и доживљава као опструкцију.

- Међутим, очигледно је, стварност показује, да нова Влада није још схватила да је резултат избора у Црној Гори кохабитација и да она функционише само ако стране сарађују. Сарадња претпоставља комуникацију и консултације, а то би ресору задуженом за вањску политику и дипломатију требало бити најлакше за спровођење. Њихове унутрашњо-политичке опсервације, које нису својствене том ресору, не бих ни да коментаришем. Што се тиче појединачног случаја опозива, који се помиње без навођења прецизнијих информација, дакле опет у форми која није потврда отворене комуникације и размене информација између органа који врше извршну власт у овој области, из, сложићемо се, веома важне и пријатељске земље, то је било 2018. Оно што је изостало у реаговању МВП, амбасадор је опозван због испуњења услова за одлазак у пензију, што је иначе позната пракса у нашој дипломатији - саопштила је Брајовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)