КРИВОКАПИЋУ, НЕ СКРИВАЈ СЕ ИЗА ЂУКАНОВИЋА: Бојовић позвао премијера да повуче срамну одлуку о протеривању амбасадора Србије

Новости онлине

25. 12. 2020. у 12:17

КРИВОКАПИЋУ, НЕ СКРИВАЈ СЕ ИЗА ЂУКАНОВИЋА: Бојовић позвао премијера да повуче срамну одлуку о протеривању амбасадора Србије

Фото: Принтскрин

ВЛАДИСЛАВ Бојовић, члан председништва Демократске народне партије и функционер Демократског фронта, позвао је данас премијера Црне Горе Здравка Кривокапића да уважи интерес грађана и да повуче одлуку о протеривању амбасадора Србије у Подгорици Владимира Божовића.

- Ако Црна Гора жели опоравак туризма и привреде, ако тежи изградњи добросуседских односа, то је прва ствар коју нова влада треба да уради без одлагања. Позивамо премијера да још једном пажљиво прочита прописе и увери се да Мило Ђукановић нема никакве надлежности у овој ситуацији, већ да је повлачење одлуке о протеривању амбасадора Србије искључиво надлежност Владе, односно министарства вањских послова Црне Горе - рекао је Бојовић.

Он је рекао да не жели да због тога што је премијера неко довео у заблуду грађани помисле да се Здравко Кривокапић крије иза одлуке ДПС-а и Мила Ђукановића, који нема никакву моћ утицаја нити одлучивања након формирања нове владе.

-  Чињеница је да Мило Ђукановић није ускратио агреман Владимиру Божовићу, већ је смењени министар вањских послова Црне Горе Срђан Дармановић прогласио амбасадора Божовића непожељном особом у Црној Гори. Нипошто не треба Милу Ђукановићу приписивати формалну моћ и утицај који он нема, јер то само иде на руку превазиђеном и пораженом шефу ДПС-а који, заједно са својом политиком, треба да буде прошлост у Црној Гори. Због тога је важно да нико, па ни премијер, не пласира у јавност неутемељене контрукције које се тичу надлежности државних органа.

Бојовић каже да пошто је Кривокапић мора да поништи и обесмсли ту одлуку пошто је он као премијер већ децидно саопштио да је протеривање амбасадора Србије исхитрена и погрешна одлука и да је посреди пакост бившег режима

- У супротном, деловаће да ни премијер Кривокапић не жели да Србија има амбасадора у Црној Гори и да не жели да Црна Гора сарађује са најзначајнијом државом региона. То би било искључиво у интересу ДПС-а, због чега је уосталом ДПС овај потез и повукао и то у техничком мандату бивше владе - рекао је Бојовић, па додао:

- Ако је већ Министарство спољних послова Србије донело одлуку о протјеривању амбасадора Црне Горе из Србије, па је убрзо затим исто министарство и повукло зарад жеље за обнављањем најбољих односа са Црном Гором, природно је, искључиво зарад интереса Црне Горе, да то исто уради и наше министарство вањских послова, уместо што се траже неутемељени и неодрживи изговори да се то не уради.

Владислав Бојовић/Фото ДНП

Бојовић истиче да се овде не ради о амбасадору Божовићу лично, већ о интересима Црне Горе и елементарном поштовању Србије која је потенцијално најозбиљнији економски партнер Црне Горе, који само може да помогне у превазилажењу кризе у којој се налази.

- Поред тога, позивамо Здравка Кривокапића да не наступа са позиције жртве јер је захваљујући подршци оних који су се годинама борили против Мила Ђукановића постао први на листи коалиције „За будућност Црне Горе“ и захваљујући нашој подршци у парламенту је постао и премијер Црне Горе. Позивамо премијера да не наступа са позиције жртве ни у односима са Србијом имајући у виду да је одмах након завршетка избора дао непромишљене изјаве о руководству Србије након којих је морао да се извињава.

(Борба)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)