ДОЧЕК ЗАБРАЊЕН, ВЕРСКИ ОБРЕДИ - НИСУ: Грађани негодују због правила против вируса, покренули петицију

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

23. 12. 2020. у 07:26

ОДМАХ након што је Министарство здравља објавило нови сет мера у борби против вируса корона, а којима је између осталог, забрањено организовање прославе Нове године и на отвореном и у затвореном простору, као и међуградски саобраћај у данима празника, кренула је лавина негодовања.

ДОЧЕК ЗАБРАЊЕН, ВЕРСКИ ОБРЕДИ - НИСУ: Грађани негодују због правила против вируса, покренули петицију

Јелена Боровинић Бојовић / Фото МЦП

Оптужбе да су нове мере дискриминаторске стижу са свих страна, јер нова правила предвиђају да су излазак из куће и присуствовање обредима дозвољени и у време полицијског часа током верских празника. Група грађана је због тога покренула и петицију којом од Владе захтева измену донесених мера.

Како наводе у образложењеу, сматрају да је Влада, приликом усвајања мера, самостално и без икаквог основа утврђивала која су права грађанима важнија, а која су мање важна, те да су одлуке доносила не питајући гграђане шта они стварно желе.

Петицијом се, између осталог, захтева да се омогући путнички међуградски саобраћај за 24, 25, 30. и 31. децембар, као и 1. и 2. односно 6. и 7. јануара без ограничења, за све који поседују потврду о власништву некретнине у другој јединици локалне самоуправе или потврду о смештају у тој јединици локалне самоуправе. Од Владе се захтева и да омогући међуградски саобраћај, без ограничења, за свакога ко намерава ићи у суседне или друге државе, у складу са осталим мерама које дефинишу ту област.

Због нових мера на Министарство здравља су се обрушили и из редова опозиције наводећи да су оне дискриминаторске, те апеловали да се оне под хитно коригују, како би биле "у складу са Уставом и законом". Реаговали су и из Грађанског покрета Нова левица, наводећи да је Влада новим епидемиолошким мерама угрозила основна људска права и слободе, једнакост и ограничила слободу кретања.

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић поручила је да су приликом доношења мера хтели да испоштују Уставом гарантовано прaво грађана да слободно упражњавају религију.

- Министарству здравља је стигао допис 16. 12. у којем се надбискуп Римокатоличке цркве обратио са молбом да се одобри славље Божића и Бадњег дана. Институт и струка одлучили су да се уставом загарантовано право мора испоштовати. Окупљање грађана забрањено је мерама, а обреди ће морати да се спроведу у складу са мерама - рекла је Боровинићева.

СУБВЕНЦИЈЕ

ДРЖАВНА секретарка у министарству економског развоја Милена Липовина Божовић најавила је да ће наставити са помоћи привреди кроз субвенције зарада за децембар и додала да ће оне бити настављене и у првом кварталу 2021. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)