УЈЕДИЊЕЊЕ 1918. САД УВРЕДА ЗА ЦРНУ ГОРУ: Кривокапић последњим иступима шокира своје бираче и показује недоследност

Д. М. - В. К.

18. 12. 2020. у 08:00

НОВИ премијер Црне Горе Здравко Кривокапић приредио је још једно непријатно изненађење својим српским бирачима, али и свима који су га здушно подржавали и у Србији и у Републици Српској, и то - усред Брисела.

УЈЕДИЊЕЊЕ 1918. САД УВРЕДА ЗА ЦРНУ ГОРУ: Кривокапић последњим иступима шокира своје бираче и показује недоследност

Новости

Наиме, он је за само два месеца направио огроман заокрет у својој политици: док је у кампањи критиковао поништавање одлука Подгоричке скупштине 1918. о присаједињењу Србији, сада тврди да она вређа суверенитет Црне Горе!

То произилази из Кривокапићеве изјаве у којој је индиректно подржао одлуку бившег црногорског режима да протера амбасадора Србије Владимира Божовића, истовремено показујући сопствену недоследност када је реч о Подгоричкој скупштини 1918, која је и била разлог за невиђени дипломатски скандал у Подгорици.

- Свако има право на мишљење, али ако тај исказ вређа независност и суверенитет неке земље, наравно да ћете предузети одговарајуће мере без обзира на то ко је амбасадор - казао је Кривокапић у седишту ЕУ, коментаришући одлуку да се Божовић прогласи персоном нон грата.

Црногорски премијер није, међутим, објаснио како је то Божовић увредио суверенитет и независност државе подно Ловћена.

То објашњење очекује и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић, који, за "Новости", каже да за њега нема дилеме да је Кривокапићева изјава поводом протеривања Божовића - скандал:

- Таква изјава представља антисрпску политику коју је демонстрирао бивши режим.

Да ли је реч о несрећној формулацији или је у питању нешто друго, историчар Александар Раковић, за "Новости", овако објашњава:

- Кривокапић је човек који очигледно не уме да прецизно формулише ствари, нема тај дар. Пре неколико недеља говори о Подгоричкој скупштини у позитивном смислу, а сада даје изјаву која би требало да се односи на садашње време, а у ствари се тумачи као да се односи на прошлост. Чак и да се односи на садашње време, изјава је погрешна, јер Божовић нигде није негирао независност Црне Горе. Кривокапић се уопште не сналази у овим политичким темама, питањима српског идентитета. Он се изјашњава као Србин, али ће, да би се допао неком, рећи да је 100 одсто Црногорац. Показује потпуну неконзистентност у ставовима, па се стиче утисак да став ни нема.

Раковић упозорава да то може да буде веома опасно, јер је Кривокапић "збунио народ не само у Црној Гори, и то до мере слуђивања, већ и људе у Србији и Српској, одакле му је пружена огромна подршка". Да ствари буду још горе, додаје Раковић, Кривокапић је на ту подршку након победе на изборима нажалост узвратио низом лоших изјава о властима у Београду и председнику Србије.

У ПОДГОРИЦИ ИГРА ЖИВАЦА И ОКО ДИРЕКТОРА ПОЛИЦИЈЕ

У ПОСЛЕДЊИ ЧАС ИЗМАКЛИ ФОТЕЉУ ПРОГОНИТЕЉУ ОПОЗИЦИЈЕ

ТОКОМ дана у Подгорици се одвијала права драма и због намере Владе Црне Горе да за в. д. директора Управе полиције именује Драгана Благојевића, човека који је командовао хапшењем посланика Демократског фронта када су 27. децембра прошле године у Скупштини бранили светиње, односно покушали да спрече усвајање спорног Закона о слободи вероисповести.

Кривокапић је после седнице Владе изјавио да су, разматрајући све чињенице, констатовали да не може онај ко је угрожавао посланике у Скупштини, да буде будући в. д. директора полиције. На то место на крају је именован Веско Дамјановић, досадашњи помоћник директора за Сектор граничне полиције.

На одустајање од постављења Благојевића највероватније је утицала и оштра реакција из ДФ, одакле су поручили да у том случају неће гласати ни за један предлог Владе, осим за Закон о слободи вероисповести. Милан Кнежевић из ДФ рекао је да ако Благојевић буде именован, Влада не треба да постоји.

У четвртак је изабран и нови директор Агенције за националну безбедност, и то ће бити Дејан Вукшић.

Влада је усвојила и измене Закона о слободи вероисповести, у којем су биле одредбе које директно ударају на Српску православну цркву и светиње, односно на имовину СПЦ у Црној Гори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Mina

18.12.2020. 11:33

Није само довољно срушити власт,треба знати водити државу, испунити обећања дата онима ,без чије подршке и помоћи Кривокапић не би могао доћи на власт.Изневерио је све,који су веровали у њега, а то је показао својом недоследношћу и поступцима.Или су можда у праву они, који кажу да је подметнуто"кукавичје јаје"претходног режима.

marko

18.12.2020. 11:49

Vuk dlaku menja a cud nikada.Stara dobra poslovica.I ne treba nas cuditi ovo ili ono iz te njihove zemlje.Treba okrenuti list i na isti nacin razgovarati i pisati o njima ili ih totalno ignorisati.Ne traziti nista od njih ne davati ima i ne uzimati.Razgovarati sa Srbima u toj drzavi pomoci im u skolstvu novinama knjigama.Treba zakone napisati nase kako oni prema nama tako i mi prema njima.Pljuju oni po nama pljunimo i mi, vredaju oni istom merom i mi njih.Kad bih se ja pitao napravio bih ja zid izmedu Srbije i C Gore, njihove studente bih naterao da plate studiranje u nasoj zemlji i tako redom.Zabranio bi im reklamiranje Turizma i svega sto dolazi odatle.Mi ne moramo da ih mrzimo ali necemo ni da ih volimo.Tacka.

Major

18.12.2020. 13:01

Postoji jedno veliko nerazumevanje vodjenja politike, nazalost izgleda i kod onih koji su po 20 - 30 godina u politici. Ako ste predsednik jedne vlade, morate postovati sve odluke koje su na snazi do momenta dok te odluke ne budu zamijenjene novim odlukama. Sve drugo je nekonzistentnost i neozbiljnost i odmaze toj drzavi, pogotovo kod nedobronamernih, ali nezaobilaznih partnera, kao sto su neki u EU. Ako se ova vlada odnosi sa nepostovanjem prema odlukama koje su na snazi prethodne vlade - sta moze ocekivati u vezi sa svojim odlukama od neke buduce vlade? Samo pametno, Premijeru, svak zna sta ti zapravo mislis, a sta se nazalost mora!