СПРЕЧЕН ШВЕРЦ 40 ТУРСКИХ ДРЖАВЉАНА: Мигранти у прихватилиште за странце, кријумчари код тужиоца (ФОТО)

Б. Дабић

17. 12. 2020. у 15:13 >> 23:07

ОКО 40 миграната из Турске покушало је јутрос илегално преко Црне Горе да уђу у Италију, али спречила их је црногорска полиција која је једрењак зауставила на око 50 миља од обале.

СПРЕЧЕН ШВЕРЦ 40 ТУРСКИХ ДРЖАВЉАНА: Мигранти у прихватилиште за странце, кријумчари код тужиоца (ФОТО)

Фото: Б. Дабић

Након што је једрењак “Посејдон” са 41 особом, од којих је 39 миграната и 2 члана посаде који су се бавили кријумчарењем, у пратњи полиције упловио данас око 13 сати, на гат 5 Луке Бар, испоштоване су све мере НКТ-а, и процедуре Управе полиције у конкретном догађају.

Системом електронског осматрања државне границе детековано је сумљиво кретање пловног објекта који је синоћ напустило увалу у Трстеном, у близини Будве и упутио се према отвореном мору.

Мигранти ће бити смештени у прихватилиште, а кријумчари након саслушања у полицији приведени надлежном тужиоцу.

- Црна Гора је држава која поштује сва људска права. Са мигрантима ћемо поступати одговорно и савесно - казао је руководилац националног кординационог центра Подгорица Зоран Ласица додајући да је на граничном прелазу “Лука Бар” урађена тријажа. - Одвојили смо жене и децу, породице да прво њима укажемо потребну пажњу, његу и завршимо службене радње, а онда са остатком посаде. На броду је 41 турски држављанин, од којих су два члана посаде. Ту су и четри породице. На једрењаку је било око 10 малолетне деце, најмлађе има годину дана. Већина миграната су мушкарци средње старосне доби.

Фото: Б. Дабић

У току су опсежне истраге о двојици који су се бавили кријумчарењем. Једрењак “Посејдон” вије шведску заставу.

Оператери Регионалног центра граничне полиције Југ су синоћ радарским подсистемом Управе поморске сигурности детектовали испловљење непознатог пловила из увале Трстено.

Потера је почела док су били у црногорским водама, а завршена у међународним, око 50 миља од обале. У потери су учествовала два пловила. Службеници Регионалног центра граничне полиције Југ, станице граничне полиције Бар зауставили су једрилицу око 4 сата јутрос у међународним водама.

Фото: Б. Дабић

-С обзиром на то да је било извесно да ће ово пловило извршити недозвољен прелазак државне границе упућујући се ка отвореном мору, НЦЦ Подгорица је затражио ванредно ангажовање осматрачког хеликоптера Гуардиа ди Финанзе у склопу заједничке ФРОНТЕX-ове операције ЈО МОНТЕНЕГРО Маритиме. Термовизијским осматрачким сензором детектована је велика количина топлоте у потпалубљу пловила која је указивала на присуство већег броја људи. Пловила Управе полиције и Управе поморске сигурности упућена су на локацију гдје се налазила предметна једрилица која је након потјере у економској зони заустављена, саопштено је из Управе полиције.

Црвени крст је обезбедио око 50 сендвича, сокове и воду за мигранте, као и средства за хигијену. На гату 5, такође су били тимови Дома здравља .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)