ПАДА ЈОШ ЈЕДНА МИЛОВА ЗАБРАНА: Кривокапић укида забрану Георгиеву и Бећковићу?

Тањуг

16. 12. 2020. у 15:53 >> 16:23

ПАДА ЈОШ ЈЕДНА МИЛОВА ЗАБРАНА: Кривокапић укида забрану Георгиеву и Бећковићу?

Фото Приватна архива

ПРЕМИЈЕР Црне Горе, Здравко Кривокапић, најавио је данас за Тањуг разматрање одлуке о укидању забране уласка у земљу појединим личностима из Србије, попут Владе Георгијева и Матије Бећковића, уз оцену да "ничије мишљење не може да угрози безбедност Црне Горе".

На питање Тањуга да ли се таква "слобода мишљења" односи и на амбасадоре, конкретно амбасадора Владимира Божовића, Кривокапић каже да, "иако свако има право на мишљење, амбасадори морају да воде рачуна о свом исказу".

- Ко тај исказ вређа независност и суверенитет неке државе, наравно да ћете предузети одредене мере без обзира ко је амбасадор - каже Кривокапић.

На питање о могућности укидања забране за Бећковића и Георгијева, Кривокапић каже:

- Апсолутно размишљамо о томе. Слобода кретања је дата човеку од родења, а не постоји нити један разлог, нити мишљење које треба да буде препрека да човек буде слободан да дође где хоће.

Током посете Бриселу, премијер Црне Горе је на питање Тањуга о најавама укидања забрана које су претходне власти увеле појединцима из Србије, поручио да ће се размотрити "ко је, како и због чега донео такву одлуку", ако она "уопште и постоји".

- Сматрам да би требало да направимо универзалан принцип да никоме не можемо забранити улазак у Црну Гору ако тај није теросриста, јер безбедност јесте изнад свега - каже Кривокапић

Истиче и да "није чуо да нечије мишљење може да угрози безбедност" државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Prellee

16.12.2020. 16:26

Mada sam vec bio razocaran njegovim potezima, ovo mu pozfravljam.Ove stvari i zabrane se nisu ni trebale uvoditi.Posljedica dugogodisnje vladavine Mila i njegove zastranjenosti i strahova.Valjda bude jos nekih veci dometa kad su Srbi u pitanju i Srpski narod u Crnoj Gori.

dr Milan Lekić

16.12.2020. 17:54

Највећи порази су победе над сопственим народом. "Исказом" амбасадора Србије заснованом на историјским чињеницама, није могла бити увређена независност и суверенитет Монтенегра, то је свима јасно. Шта Кривокапић не зна, а морао би знати, у интересу психичког мира Монтенегрина. "Суверенитет" Монтенегра настао је насилно на Берлинском конгресу (1878), када је први пут у повести германском вољом српски етнички и државно-историјски простор раздробљен на четири ентитета (Далмација, БиХ, Црна Гора и Србија). То неприродно чудовиште Уговором у Лондону 1915. Француска, В. Британија и Русија желеле су да врате у нормалу, да би се обуздале немачке опсесивне аспирације на Јадран. Са 1.25 милиона погинулих Срба да би се, према уговору, изашло на западне границе Српске земље још из средњег века, на простору где живи народ исте крви језика и три вере, Србија је "краљевини Црној Гори" поклонила излазак на српско Поморје (од Стона, прво епископско седиште Светосавске цркве, преко Дубровника до Боке и Котора, српске срдњевековне престонице, и од Бојане до Љеша). Нажалост, Француска и Енглеска на крају рата нису испоштовале Лондонски уговор, а Русија је тада схватила да је 1.25 мил. Срба преваром жртвовано да би се на Балкану створила ситуација равнотеже утицаја Немачке и Русије - креирањем, по потреби, унутрашњих међусрпских сукоба, што ће кулминирати у Другом и Последњем рату. Када се ово зна, лако је схватити егзалтирану изјаву једног високо рангираног немачког политичара после тзв. референдума у ЦГ, да је - независни Монтенегро најлепши пројекат спољне политике ЕУ. Зато би г. Кривокапић морао да на ту тему врати истини место. Зар није важнија истина и братска слога од "сигурног НАТО и ЕУ пута Монтенегра". Да би до краја разумео како је "стваран свет", топло препоручујем дело Ray Stannard Baker-а, Woodrow Wilson and World Settlement, Volume I, Doubleday, Page, and Company, 1923, (дио о Лондонском уговору је на стр 52–55.

Krusko

16.12.2020. 18:03

Stvarno je smesno u 21 veku zabraniti nekom ulazak u zemlju zbog misljenja..u toliko vise sto najmanje polovina stanovnistva Crne Gore misle isto ili slicno kao Beckovic i Georgijev..I da ironija bude veca taj neko ko je zabranio poziva se na "Evropske vrednosti" "evropsku kulturi i demokratiju"..Zamena teza..i cinjenica da kriminalni sistem Eskobara Dukanovica bastini sasvim druge vrednosti a krije se iza "evroatlanskih integracija"..