ЗАЈМЕ ДА ВРАТЕ ДУГОВЕ: Прво задуживање нове власти, у вредности од 750 милиона евра, подигло тензије у Подгорици

В. КАДИЋ

12. 12. 2020. у 12:07

ЗАЈМЕ ДА ВРАТЕ ДУГОВЕ: Прво задуживање нове власти, у вредности од 750 милиона евра, подигло тензије у Подгорици

Фото Влада ЦГ

НОВА Влада Црне Горе задужила је државу 750 милиона евра емитујући обвезнице на међународном тржишту.

Ова позајмица у једном дану је највећа у историји Монтенегра, јер доскорашња власт је емисијом обвезница позајмљивала 500 милиона евра у минуле две године! Министар финансија Милојко Спајић, саопштио је да је избегнут банкрот, а да ће се новац користити за враћање старих дугова.

- Са новом позајмицом, дуг ће прећи 100 одсто БДП-а. Већина новца иде на старе дугове бивше власти и дефицит буџета. Засад је избегнут аранжман са ММФ, који би захтевао дубље резове у администрацији и потрошњи - изјавио је премијер Здравко Кривокапић.

Министри финансија Милојко Спајић и економског развоја Јаков Милатовић, казали су да ће се тај новац користити за враћање старих дугова са веома неповољним каматама и који оптерећују буџет.

- Буквално нам праве дефицит, јер су веома скупе камате! Овако враћамо старе кредите са новим парама, много јефтинијим и много повољнијим. Имаћемо довољно новца да инвестирамо у раст следеће године - поручили су министри.

Андрија Мандић, лидер Нове српске демократије, питао је председника Владе и министра финансија: "Колико од тих 750 милиона евра иде на покривање текућег и будућег буџетског дефицта и за колико је увећано стање јавног дуга у односу на БДП, а колико новца је намењено за замену старих кредита новим задужењима?"

- Како се десило да Србија на финансијском тржишту добије новац са каматом 1,06 одсто, а Црна Гора готово три пута неповољније, по чак 2,875 одсто - пита Мандић.

- Да ли су баш толико нестабилне наше јавне финансије?

ПОСАО ЗА ТУЖИЛАШТВО?

ЈЕДАН од лидера ДФ-а Небојша Медојевић, поручује да Влада не сме да се задужи и троши новац грађана тајно.

- То је криминал! Обвезнице нису издате по закону, а није објављен јавни позив за упс и уплату обвезница. Није емитован проспект. Влада није донела одлуку, а Скупштина није разматрала и одобрила ово задужење. Држава не може да се задужује тајно. То је тешко кривично дело са озбиљним индицијама на корупцију - саопштио је Медојевић.

Политички аналитичар Игор Дамјановић оцењује да је одлука Владе да емитује обвезнице спорна по више основа.

- Цифра од 750 милиона на тржишту капитала не може се обезбедити за само три дана, да не говорим о документацији и билансима које озбиљни кредитори траже. Дакле, ова реализована операција морала је почети недељама пре њене операционализације, односно формалног избора нове владе - изјавио је Дамјановић.

- Стога, нема никакве сумње да је емисија обвезница плод сарадње нове владе са претходним режимом! Најспорније од свега је што је цео процес емисије обвезница спроведен у тајности!

Шефови свих посланичких клубова затражили су од премијера да им достави одлуку о емитовању обвезница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)