КАФЕЏИЈЕ "НА ЛЕДУ": Нове мере продужиле радно време трговина и скратиле полицијски час

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

10. 12. 2020. у 06:34

У ЦРНОЈ Гори се од јуче примењују нове мере у циљу сузбијања пандемије ковида 19 које предвиђају нешто дуже радно време за трговину, краћи полицијски час, али и допуштају верницима да присуствују верским обредима.

КАФЕЏИЈЕ НА ЛЕДУ: Нове мере продужиле радно време трговина и скратиле полицијски час

Угоститељи на рубу преживљавања / Фото Depositphotos

Измене нису утицале на рад угоститељских објеката, који ће радити само до 18 часова. Представници тог сектора писали су премијеру тражећи да им се и даље исплаћују субвенције и обезбеде пореске олакшице.

Рад трговина ће се организовати од 7 до 20 часова, а неопходно је у складу са површином објекта и бројем корисника обезбедити једну или више особа које ће контролисати поштовање мера - корона редари. Викендом је и даље забрањен међуградски саобраћај и то од петка у 22 часа до понедељка у пет ујутру. Забрањена су и окупљања у групи више од четири пунолетне особе заједно на отвореном простору, а нису дозвољене ни посете у здравственим и установама социјалне и дечје заштите. Новим мерама верски објекти су отворени и за вернике, с тим што се обред уз присуство верника може обављати тако да се обезбеди најмање 10 метара квадратних простора по особи.

Угоститељи очекују да нова влада обезбеди осим субвенција и пореске олакшице. Они су представницима Владе предложили репрограм парафискалних намета, плаћања струје, воде, комуналија које доспевају у наредних 12 месеци на рок од пет година. Сматрају и да је неопходно снижење стопе ПДВ-а на услуге у угоститељским објектима на 7 одсто, а предлажу да та мера траје у наредна 24 месеца. Њихов предлог је и субвенционисање минималног личног дохотка са свим порезима и доприносима од 222 евра у наредних шест месеци, као и петогодишњи репрогам разлике пореза и доприноса до пуног личног дохотка који дају послодавци док трају мере. Од нове владе ће затражити субвенције за струју и воду у висини од 50 одсто у наредних пола године, са почетком од 1. децембра, као и обезбеђење рефундације целокупног износа закупа.

МЕРЕ У ДРУГОМ ПОЛУГОДИШТУ

НОВЕ мере и организација у образовању могле би се очекивати у другом полугодишту, с обзиром на закључке који су донесени на састанку министарке просвете, науке, културе и спорта, Весне Братић и представника Синдиката и НВО сектора. Министарство просвете је отворено за предлоге Синдиката и цивилног сектора, док су представници Синдиката просвете нагласили да би валоризација повећаног обима рада наставника требало да буде један од приоритета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)