МАЊАК РАДНИКА ПОМЕРА РОКОВЕ: Грађевинаре омета корона и затварање граница, тешко до радне снаге, али и набавке материјала

З. З.

08. 12. 2020. у 07:39

МАЊАК РАДНИКА ПОМЕРА РОКОВЕ: Грађевинаре омета корона и затварање граница, тешко до радне снаге, али и набавке материјала

Фото Инвеститор.ме

ЧИНИ се пролазећи Црном Гору да се на све стране ради и гради. Најављују се нови пројекти, а из доскорашње извршне власти више пута су поручили да нема већих застоја у реализацији капиталних пројеката.

Ипак, чињеница је да није завршен ауто-пут и да је рок, бар засада опет померен, за лето или јесен наредне године. Из грађевинских фирми тврде да су због короне суочени са озбиљним проблемима, да се отежано набавља грађевински материјал, обезбеђује радна снага. То су закључци Одбора за грађевинарство Привредне коморе.

- Смањен је број запослених у грађевинарству и то доводи до одлагања рокова за завршетак пројеката - констатовано је на седници.

Охрабрују их, кажу, најаве да ће се наставити са великим инфраструктурним пројектима и то на путној и комуналној мрежи, али и у енергетици.

- Пословно окружење је претрпело значајне последице због ковида 19, успорена је комуникација са државном администрацијом. Затварање граница додатно је отежало ситуацију због радне снаге која долази из земаља окружења. Осим тога, проблем је ограничавање кретања, скраћено радно време. Све то доприноси паду продуктивности - оценио је Мирољуб Војиновић из компаније "Челебић".

И Миле Гујић, председник Одбора грађевинарства, сматра да је отежавајуће што се све више ради од куће, да велики број људи одсуствује са посла јер су позитивни на ковид или су били у контакти па су у изолацији.

- Из свега овога морамо извући поуке и инсистирати да се убрза комуникација са државном и локалном администрацијом, како не би то било ограничења у прибављању неопходне грађевинске документације - рекао је Грујић.

На седници је констатовано и то да интересовања купаца за некретнине и поред корона кризе има, да "ветар у леђа" даје и нова фаза пројекта "Хиљаду плус".

- Добро је и што је измењен Закон о планирању простора и изградњи објеката. То ће убрзати поступке које су привредници идентификовали као бизнис баријеру. По иновираном закону процедуре за измену важећих планских докумената су скраћене. Привредници су ослобођени плаћања накнада за опремање грађевинског земљишта за објекте за производњу, прераду и складиштење, као и за хотеле са четири и више звездица. Сада је важно пратити примену тог закона - прокоментарисао је Балша Ракочевић, секретар Одбора за грађевинарство.

ДЕФИЦИТАРНА ЗАНИМАЊА

ПОРУЧИЛИ су грађевинари да и даље треба радити на промоцији дефицитарних занимања у грађевинарству. На Одбору је закључено да би се на тај начин смањила зависност од увоза радне снаге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)