ДВАДЕСЕТ ГОДИНА УСПЕШНОГ РАДА: Удружење пословних жена “Авенија” из Лапљег села обележило јубилеј

Д. ЗЕЧЕВИЋ

03. 12. 2020. у 00:59

ДВАДЕСЕТ ГОДИНА УСПЕШНОГ РАДА: Удружење пословних жена “Авенија” из Лапљег села обележило јубилеј

Фото: Д. Зечевић

ЈЕДНО од најуспешнијих Удружења пословних жена на Косову и Метохији, ”Авенија” из Лапљег села код Грачанице обележило је јуче две деценије успешног рада у промовисању женског предузетништва и очувања традиционалних вредности.

Јубилеј Удружења, које броји више стотина чланица из српских средина широм Космета, обележен је у грачаничком Дому културе уз пригодан културно-уметнички програм али и поштовање свих мера заштите од корона вируса.

- Суштина свих наших активности је борба за бољу и већу заступљеност жена у друштву, против родног насиља али пре свега на промоцији и очувању српске културе и традиције - истакла је Гордана Ђорић председник овог Удружења које вроји више од 500 активних жена.

Упитана да ли је у околностима какве су за Србе на Косову и Метохији додатно тешко бити активан а поготову када су у питању жене Српскиње, Ђорићева каже да су жене на Космету стуб очувања и оснаживања пордице јер негују традиционалне породичне вредности...

- Осим што су привржене породици, српске жене на Космету су и веома вредне и активне и доприносе економском бољитку својих домаћинстава. Зато и посредством активности нашег Удружења настојимо да подржимо све наше чланице али и остале жене које желе да дају допринос не само својим породицама већ и читавом друштву, а пре свега да допринесу очувању и осптанку нашег народа на Космету - наглашава Гордана Ђорић.

Фото: Д. Зечевић

Она напомиње бројне активности које су чланице овог Удружења досада спровеле у смислу припремања традиционалне хране, израде одеће са етно мотивима, ручним радовима и бројним другим занимљивим делатностима.

Ово Удружење било је, подсећа Ђорићева, активно и у хуманитарним акцијама око лечења болесне деце, помоћи вишечланим и социјално угроженим пордоцама, али и помоћи српским породицама које су имале проблема са узурпацијом и повратком имовине на Космету.

ЗАХВАЛНИЦЕ

ЈУБИЛЕЈ Удружења пословних жена “Авенија” из Лапљег села био је повод за још једну хуманитарну акцију прикупљање новца за дечака оболелог од спиралне атрофије мишића из Штрпца а скромну прославу због епидемиолошке ситуације увеличала је и певачица Зорана Павић. Иначе, председница Удружења Гордана Ђорић поделила је захвалнице медијима који су пратиле активности чланица, међу којима су и “Вечерње новости”.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)