МИЛОВИ ЧИСТЕ ЗА СОБОМ: У котларници рудника угља спаљивали документацију - нестају тајне финансијских малверзација?!

М.Д.

02. 12. 2020. у 07:39

МИЛОВИ ЧИСТЕ ЗА СОБОМ: У котларници рудника угља спаљивали документацију - нестају тајне финансијских малверзација?!

Фото: Ненад Маднић

Велика акција чишћења трагова очито се спроводи и у Руднику угља Пљевља, спаљивањем документације како се незванично може чути, саопштили су из Демократске Црне Горе.

Према речима Николе Ровчанина потпуно је очекивано да ДПС функционери у државној управи и државним предузећима након изборног пораза 30. августа чисте за собом трагове, прикривајући тако разне малверзације и злоупотребе.

- Вероватно да стотине и хиљаде тендера у последње три деценије крију тајне финансијских малверзација. Ова компанија годишње приходује више од 50 милиона еура, а то значи да је у годинама док је њом управљао ДПС тај износ одавно премашио милијарду еура. Имајући у виду "поштење" ДПС функционера, изостанак било какве објективне евизије или истраге тужилаштва свих ових година, оправдане су сумње шире јавности о милионским малверзацијама - казао је Ровчанин додајући да је уверен да је из ове компаније у последње три деценије изашло најмање 20 милионера.

- Нико никада није процесуиран нити је неко одговарао. Свежији пример је бахаћење одлазећег министра Бошковића приликом набавке луксузних џипова, спонзорисање рукомета са милионским износима и изградња стамбене зграде по нереалним ценама. Ту је и набавка дампера, резервних делова и слично-казао је Ровчанин додајући да све ово у годинама иза нас није било довољно тужилаштво да спроведе истрагу.

- Данас, имамо спаљивање документације, али уверен сам да се нечасне радње не могу спалити и да ће уколико се докаже постојање незаконитости, одговорни изаћи пред лице правде - закључио је Ровчанин.

Из Рудника угља тврде да се ради о редовном годишњем сређивању архивског и канцеларијског простора у оквиру Секторa економских послова.

- По налогу директора сектора Драгана Мијатовића, извршено је уклањање и уништавање радних копија документације у котларници РЈ “Одржавање” РУП-а-одговорено је из кабинета извршног директора, Рудника угља.

Из менаџмента пљеваљске рударске компаније тврде да је реч о редовној годишњој активности која ни у ком случају не обухвата уништавање оригиналне документације која се чува у складу са законом и правилима о архивирању и канцеларијском пословању.

- Како се ради искључиво о копијама интерне документације и материјала, који флуктуишу у оквиру Сектору економских послова, тј. о редовној рутинској процедури, није било потребе да се о истој обавештава извршни директор РУП-а. Оргинали предметне документације се чувају у Сектору економских послова и Архиви Друштва - тврде из Рудника угља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)