ПРЕТИ ПОТПУНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Упркос благом паду броја инфицираних вирусом корона, и даље велики број новозаражених

И. Д. С.

01. 12. 2020. у 15:40

ПРЕТИ ПОТПУНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Упркос благом паду броја инфицираних вирусом корона, и даље велики број новозаражених

Фото ИЈЗЦГ

ИАКО се бележи благи пад броја инфицираних вирусом корона судећи по бројкама двонедељне инциденце, и даље је велики број оболелих.

Директор Института за јавно здравље, Бобан Мугоша казао је да све указује да се донете мере за спречавање ширења заразе не поштују довољно, те да потпуно закључавање и даље прети грађанима Црне Горе.

Закључавање зависи искључиво од поштовања мера, истиче Мугоша и додаје да грађани нису "превише посвећени поштовању мера", као и да је Институт покушао да предложи мере тако да се не затвори привреда, имајући у виду стање у земљи.

- Добили смо снимке из ресторана кафића, све се види и на друштвеним мрежама и питамо се шта даље радити. Заравнили смо криву, али је и даље висока - поручио је директор ИЈЗЦГ.

ПРОЦЕНА Др Бобан Мугоша, Фото приватна архива

Евентуално нове и строже мере могу се очекивати у току следеће седмице, до када су на снази актуелне. Од последњег пресека ИЈЗ, црногорске лабораторије су завршиле анализу за 1360 узорака на нови вирус корона, међу којима је укупно регистровано 427 новопозитивних.

Тиме је биланс инфицираних након две недеље пао испод 11.000, а у Подгорици, која је највеће жариште, испод 5.000. Ипак, Црна Гора је и даље у врху листе земаља са највећим бројем оболелих на 100.000 становника.

СА ЛИЧНОМ КАРТОМ КОД ЛЕКАРА

ФОНД за здравствено осигурање јуче је пустио у рад систем који ће осигураницима омогућити да са новом личном картом иду код доктора. Реч је о последњој личној карти III генерације која се издаје од 30. марта 2020. године. Да би се нова лична карта прогласила здравственом легитимацијом неопходно је да се осигураници Фонда са новом личном картом и ковертом са пин и пук кодом коју су добили у Министарству унутрашњих послова приликом преузимања документа, јаве у филијале Фонда, како би се извршила верификација и активација документа.

Од последњег пресека пријављено је и још шест смртних случајева повезаних са инфекцијом ковид 19, па је број укупно преминулих од последица вируса од почетка године сада 489. На болничком лечењу само у три регионалне здравствене установе тренутно је 125 пацијената, а животно угрожено је њих 27. У никшићкој болници је хоспитализовано 69 пацијената, а ни један од њих није прикључен на респиратор. Десет пацијената је животно угрожено и налазе се у Јединици интензивног лечења, од којих су три пацијента на неинвазивној вентилацији.

У болницама у Котору и Беранама 17 пацијената животно је угрожено. У ковид-центру которске болнице тренутно је хоспитализовано 16 пацијената, од којих је четворо животно угрожено, један је на респиратору и један на механичкој неинвазивној вентилацији. У ОБ Беране лечи се 40 ковид позитивних пацијената, 13 пацијента има тешку клиничку слику и сви се налазе на неинванзивној вентилацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Rokocki

02.12.2020. 07:38

Da bi se dovelo sve u red zavedite Franciski sistem koji je za nepuna 2 mjeseca doveo pristojno stanje u zemlji. Zatvorili su sve izuzev marketa za hranu. Dozvoljen izlazak dnevno 1 h i udaljenost 1 km od mjesta boravka. Privilegovani su oni koji idu na posao. Familijarni razlozi ili administrativni. Potrebno je ipuniti atestacion sa imenom, adresom boravka motivom izlaska vremenom izlaska. Ne postovanje se kaznjava sa 135 e a ako se ne plati za 15 dana uvecava se na 35. Ovakve mjere su dovele infekciju u pristojno stanje. Danas pocinje novi i kvalitetniji zivot.