ЗАТЕКЛИ - ДРЖАВНИ УДАР: Здравко Кривокапић доставио Скупштини експозе о програму будуће извршне власти

В. КАДИЋ

01. 12. 2020. у 16:14

ЗАТЕКЛИ - ДРЖАВНИ УДАР: Здравко Кривокапић доставио Скупштини експозе о програму будуће извршне власти

Фото Приватна архива

МАНДАТАР за састав нове владе Здравко Кривокапић доставио је црногорском парламенту експозе о програму будуће извршне власти, њеним приоритетима, унутрашњој и спољној политици.

Седница Скупштине на којој ће се гласати о програму и саставу нове владе почеће сутра и, ако буде потребе, трајаће све до петка. У ескпозеу Кривокапић као приоритете наводи - борбу против корупције и криминала, правду и равноправност, добросуседске односе са земљама у окружењу,обезбеђење фер услова на изборима, смањење трошкова у области јавне потрошње, као и стварање поверења јавности и потпуну транспарентност рада државне администрације.

- Стање које затичемо може се с правом назвати својеврсним државним ударом! Ситуација у јавним финансијама је озбиљна, административни апарат је прегломазан и неефикасан, епидемиолошка ситуација изазвана вирусом корона је изван контроле, здравствени систем је надомак колапса, док је медицинско особље на ивици издржљивости - навео је Кривокапић. - Регуларност изборног процеса је под знаком питања, незапосленост сваким даном расте услед снажне економске ресеције, а грађани су одавно изгубили поверење у институције.

Мандатар је констатовао да је криза у земљи велика, док је одлазећа власт применила сценарио "спржене земље", како би додатно отежала посао.

- Али то нас није поколебало и свесни смо да се постојећа криза може превазићи искључиво реформама, поштеним и домаћинским управљањем, знањем и перманентним радом на јачању економије и унапређивању владавине права - истакао је Кривокапић.

Међу приоритетима су подстицање прерађивачке индустрије, производње хране, ИТ сектора, туризма и свих акција економског развоја, оног који је одржив и инклузиван, базиран на иновацијама и знању.

Изазови

ОПРЕДЕЉЕЊЕ нове владе биће предан и одговоран приступ бројним изазовима и проблемима.

- Зато смењивост сматрамо приликом за бољи избор. Трудићемо се да увек видимо оно што је најбоље, да делујемо добронамерно, да би резултат довео до решења која ће свима нама на најбољи начин обезбедити просперитет, видљив напредак и квалитет живота на нивоу европских срандарда - поручио је мандатар.

Циљеви су и усмеравање капиталних инвестиција у стратешке приоритете Црне Горе - пре свега у енергетску и саобраћајну инфраструктуру, унапређење корпоративног управљања у државним предузећима и њихова деполитизација, промовисање хумане дуалне економије, ослоњене на породична газдинства у секторима попут пољопривреде, мини-индустрије, дрвопрераде, туризма. Међу приоритетима су и мере економског опоравка и подршке опоравку приреде након пандемије вируса корона, здрава животна средина, доступност информација и осуда свих злоупотреба пред судом јавности, слобода говора и заштита личног достојанста, елиминисање свих облика дискриминације, слобода вероисповести и слобода медија, сарадња са цивилним друштвом, доследно спровођење реформи у циљу демократизације одбрамбеног система са посебним фокусом на деполитизацију, враћање угледа и интегритета институцијама система националне безбедности.

Мандатар је у експозеу поручио да здравство треба да буде посвећено пацијенту и усмерено на борбу са свим здравственим изазовима, мере социјалне заштите и заштиту рањивих, образовање фокусирано на креативност и препознавање талената, култура да се заснива на неговању традиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)