ШУПЉА ПРИЧА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ: ЕУ се огласила после протеривања српског амбасадора из Црне Горе

Танјуг

29. 11. 2020. у 17:27

ШУПЉА ПРИЧА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ: ЕУ се огласила после протеривања српског амбасадора из Црне Горе

Фото архива

ЕВРОПСКА комисија, поводом међусобног протеривања амбасадора из Црне Горе и Србије, нагласила је да су добросуседски односи основа за напердак земаља на путу ка чланству у Европској унији.

- Поштовање добросуседских односа је камен темељац за процес проширења, придруживања и стабилизације. И Србија и Црна Гора добро напредују на путу евроинтеграција - поручили су из Комисије.

Земље чланице ЕУ на састанку амбасадора сутра би требало да се договоре око годишњих закључака о земљама из процеса проширења који ће бити усвојени на Савету министара општих послова 8. децембра.

Да подсетимо, јуче су из Министарства спољних послова Црне Горе саопштили су да је амбасадор Србије у овој држави Владимир Божовић проглашен за персону нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору.

Као разлог, из министарства су навели да је Божовић Подгоричку скупштину 1918. године назвао "ослобођеном" и "слободном вољом" црногорског народа, чиме је, како су навели у саопштењу, "унизио и највише законодавно и представничко тело - Скупштину Црне Горе", која је 29. новембра 2018. година усвојила Резолуцију о поништењу одлука Подгоричке скупштине којима је, како тврде, "укинут дотадашњи суверенитет Црне Горе, њена територија присаједињена Краљевини Србији и насилно детронизован краљ Никола Петровић Његош".

Уследила је потом реципрочна реакција Србије, па је црногорском амбасадору у Србији, Тарзану Милошевићу, наложено да у року од 72 сата напусти нашу земљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)