ЛЕЧИ СЕ КО МОЖЕ ДА ПЛАТИ: Негативне последице епидемије ковида 19 осећа цело друштво

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

28. 11. 2020. у 08:20

ЕПИДЕМИЈА вируса корона, осим што је угрозила здравље људи који се боре са том инфекцијом, утицала је на комплетно функционисање друштва. Привреда бележи значајне губитке, ученици и студенти боре се са савладавањем градива у знатно отежаним условима, а здравствени систем је толико оптерећен да многи нису у могућности да обаве рутинске прегледе или редовне контроле.

ЛЕЧИ СЕ КО МОЖЕ ДА ПЛАТИ: Негативне последице епидемије ковида 19 осећа цело друштво

Фото М. Анђела

Један од таквих примера је и пензионерка из Подгорице, Нада Вујошевић, која је, како је казала, последњих месеци морала да иде у приватне клинике.

- Срчани сам болесник и имам обавезне контроле сваких неколико месеци. Због тренутне ситуације и обуставе рада амбуланти, нисам могла да одем код доктора који годинама прати моје здравље, већ сам била приморана да преглед обавим приватно. Наравно, то је за моја, ионако мала, пензионерска примања и те како велики издатак, али у државним установама примају се само хитни случајеви. За два прегледа код кардиолога, који укључују ЕКГ и холтер који сам морала да радим, дала сам око 150 евра. Само се надам да ова ситуација неће потрајати још дуго. Много је људи, нарочито пензионера, који би требало да прате хроничне болести, а нису у могућности да издвоје новац за приватне амбуланте. Овако имају опцију или да плате или да престану да воде рачуна о здрављу - наводи Вујошевићева.

Највеће економске губитке због утицаја пандемије у Црној Гори највероватније осећају у сектору туризма и угоститељства. Летња сезона је пропала, изгубљен је знатан приход који Црна Гора остварује од туризма. Како се процењује, приход од страних туриста је чак 880 милиона евра мањи него лани, а угоститељи се увек боре за опстанак на тржишту. И сада, како наводе, када могу да раде, бележе знатан пад прихода, чак 50 одсто.

Пад промета од чак 80 одсто бележе превозници. На то је, како наводе у такси фирмама, највише утицало затварање школа, угоститељских објеката, забрана кретања, али и криза уопште. Таксисти страхују да, уколико се ситуација ускоро не поправи, неће имати другог избора осим да гасе фирме.

На удару негативних ефеката короне нашли су се и млађи, студенти и ђаци. Осим што је вирус корона ушао и у образовне установе, поред ризика од оболевања, професори и ученици раде у отежаним условима.

ВИШЕ СТОТИНА НОВОИНФИЦИРАНИХ

ПОСЛЕДЊИМ пресеком Института за јавно здравље, потврђено је још 508 случајева инфекције, док је пријављено 10 смртних случајева повезаних са вирусом корона. Највише оболелих поново је регистровано у Подгорици - 203. Тренутно је у Црној Гори активно оболелих од ковида 19 више од 11.000, од чега је половина у главном граду. Од почетка пандемије у Црној Гори је регистровано више од 33.316 случајева вируса корона, а од последица те инфекције преминуло је чак 469 особа, а опоравило се њих 21.406

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)