КОРОНА ПРОДРЛА И У "КОМАНСКИ МОСТ": Црни рекорди Црне Горе, друга на планети по броју заражених на милион становника

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

27. 11. 2020. у 07:12

ЦРНА Гора je, према подацима специјализованог сајта, "Врдлометар", тренутно на другом месту по броју заражених на планети и то са 51.247 случајева инфекција на милион становника.

КОРОНА ПРОДРЛА И У КОМАНСКИ МОСТ: Црни рекорди Црне Горе, друга на планети по броју заражених на милион становника

ЈУ "Комански мост" / Фото јузкоманскимост.ме

Само у последњем пресеку Института за јавно здравље регистровано је 508 новоинфицираних и десет преминулих. Тренутно је активних случајева инфекције више од 11.000, од чега је половина из Подгорице. Ковид 19, нажалост, није заобишао ни ЈУ "Комански мост", чији су штићеници особе са менталном ометенешћу.

Према последњим подацима ИЈЗЦГ, након тестирања 113 штићеника "Команског моста", откривен је 21 случај корона вируса, док симптоме има само један. Такође, у тој установи од 41 запосленог заражено је њих седам.

Како је казала епидемиолошкиња, Сања Меденица, ИЈЗ ће у наредном периоду пратити ситуацију у тој установи, истичући да им је надзор у колективним смештајима у центру пажње.

Директор "Команског моста" Васељ Душај, након објаве информације о инфицираним штићеницима, рекао је да се ради о првим случајевима заразе после мукотрпне, вишемесечне борбе да вирус не уђе у ту установу.

- Будући да смо сведоци високог нивоа трансмисије вируса последњих дана, могло се очекивати да и поред свакодневних оперативних активности и строгих мера заштите, ипак дође до појаве заразе у нашој установи - рекао је Душај.

ПОМОЋ ЕУ

ЗА борбу против короне, Црна Гора је због алармантне ситуација добила и хитну подршку ЕУ кроз донацију медицинске опреме намењене здравственим радницима. Контингент који је стигао у четвртак садржи 200.000 комада хируршких маски, типа ИИР, и 6.000 комада висококвалитетних маски, типа Н95, вредности 137.000 евра. Донација је само део хитне подршке ЕУ чија је укупна вредност три милиона евра, а коју спроводи Канцеларија УНДП у Црној Гори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)