ПОТРЕБА ИЛИ КАЗНА ЗА ЖАБЉАК? Бура око одлуке Владе да жичару са скијалишта Савин кук пресели у Колашин

М. СЕКУЛОВИЋ

26. 11. 2020. у 07:12

ПОТРЕБА ИЛИ КАЗНА ЗА ЖАБЉАК? Бура око одлуке Владе да жичару са скијалишта Савин кук пресели у Колашин

Фото УРА

ОДЛУКА Владе Црне Горе да жичару намењену скијалишту Савиин кук на Дурмитору додели Ски-центру Колашин 1.600 изазвала је гнев на Жабљаку, који ће, како ствари стоје, и ове зиме забележити негативан туристички салдо.

- После лошег изборног резултата, коалиција око ДПС-а је одлучила да казни становнике дурмиторског подручја и да жичару, намењену за скијалиште Савин кук, која је од 2015. складиштена у Подгорици, пресели у скијашки центар Колашин 1.600. Ради се о класичној одмазди - сматрају у Грађанском покрету УРА.

Из овог покрета подсећају да је од 2015. до 2020. године, непосредно поред скијалишта Савин кук изграђена вештачка акумулација у вредности од 2,5 милиона ера. Почело се са припремом прилазних путева и завршена је експропријација земљишта ради ширења тих путева. Купљене су и нове машине за припрему стаза и техника за контролу ски-пасова. Те инвестиције су буџет Црне Горе коштале додатних неколико милиона евра.

- Међутим, капитални пројекат изградње нове жичаре држан је под велом тајности. Бивша власт се бранила тезом да Унеско успорава радове, јер не дозвољава ширење капацитета скијалишта на Дурмитору. Грађани нису ни тражили ширење, већ реконструкцију жичаре старе 30 година и за те намене је и купљена жичара у вредности од 12,5 милиона евра - наводе из УРА. - Ски-центар Дурмитор се у потпуности налази на државном власништву и нема потребе да се ради експропријација земљишта. Дурмитор је и једино скијалиште у Црној Гори чијих се две трећине стаза налази изнад 1.700 метара надморске висине. То је стандард који се широм света препоручује. Такође, то је и једино скијалиште у Црној Гори које у близини има језеро за вештачко оснежавање. Нова власт, након формирања владе, преузеће одговорност и решити спорно питање.

На одлуку Владе оштро је реаговала и Коалиција за одрживи развој (КОР).

- Необјашњиво је да одлазећа Влада чином одустајања од изградње жичаре на Дурмитору намерава у форми казне за непослушност санкционисати грађане Жабљака. Уколико би набављена опрема била постављена на неки други локалитет, уместо да се искористи за реконструкцију жичаре на Савином куку или Малом Штуоцу, ненаменским трошењем више од 11 милиона евра, дошло би до грубе злоупотребе - кажу из КОР.

ПРЕВАРА

ВЛАДА Црне Горе и "Скијалишта Црне Горе" су по ко зна који пут преварили, изиграли и оставили у надању грађане Жабљака,део је саопштења НВО Туристичко удружење Жабљак, поводом одлуке Владе да одустане од ширења скијашке инфраструктуре на скијалишту Савин кук.

- Ми немамо никакву улогу у доношењу ове одлуке Владе. То је у њеној и надлежности Инвестиционо развојног фода (ИРФ) - изјавио је извршни директор "Скијалишта Црне Горе" Милош Поповић за "Новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)