О 5.000 ОБОЛЕЛИХ БРИНЕ 17 ЛЕКАРА: Број инфицираних од ковида 19 и даље расте, а у Подгорици је највеће жариште, у примени су нове мере

И. Д. С.

25. 11. 2020. у 19:45

У ЦРНОЈ Гори су на снази нове, строже мере за спречавање ширења инфекције вируса корона, које је у понедељак донело Национално координационо тело за заразне болести.

О 5.000 ОБОЛЕЛИХ БРИНЕ 17 ЛЕКАРА: Број инфицираних од ковида 19 и даље расте, а у Подгорици је највеће жариште, у примени су нове мере

Ред испред Дома здравља у Подгорици

Број оболелих сваког дана је већи за по неколико стотина, а највеће жариште је Подгорица, где је регистрована половина укупног броја заражених.

Са вирусом корона у Црној Гори тренутно се бори више од 11.000 особа, а број преминулих од почетка епидемије достигао је цифру 450. Ипак, највећи број региструје се на територији главног града, где је, према подацима Института за јавно здравље, готово 5.500 оболелих. Колико је ситуација тешка у Подгорици, говори и податак ЈУ Дом здравља Подгорица, да се о толиком броју заражених брине свега 17 лекара који обављају кућне посете и пружају здравствену заштиту у ковид-амбулантама.

Према речима директора те установе Небојше Каварића, здравствено особље у Подгорици је преоптерећено, али успевају да прегледају и прате све оболеле којима је потребна медицинска помоћ. Он је више пута апеловао да би требало увести најригорозније мере како би се вирус корона ставио под контролу, односно увести закључавање какво је на снази било у марту.

Како би се обуздало буктање епидемије у Црној Гори, донета је одлука о нешто строжим мерама, које су на снагу ступиле у среду. Нове мере подразумевају скраћено време рада угоститељских и услужних субјеката, као и продужен период забране напуштања објеката становања. Тако угоститељски и услужни објекти од среде раде од 7 до 18 часова, а забрана изласка важи од 19 до 5 сати.

Због веома лоше епидемиолошке ситуације, пре неколико дана огласили су се и студенти Правног факултета, те покренули петицију којом захтевају да се, до стицања нормалнијих услова, одложи полагање испита. Тим поводом огласили су се са Универзитета, међутим, од обуставе провере знања студената, засада нема ништа. Како су навели, свим деканима организационих јединица УЦГ упућена је Препорука да се настава и предиспитне провере знања наредних 15 дана организују онлајн. Додају и да Универзитет чини све да на најбољи могући начин заштити студентску популацију и запослене, и на тај начин допринесе сузбијању ширења пандемије вируса корона.

УМРЛО ДЕВЕТОРО

Последњи резултати показују да је од 1.923 узорака на нови вирус, 620 позивитно. Умрло је девет особа.

Када је реч о броју регистрованих случајева инфекције на Универзитету, како кажу, на основу расположивих података Ректората, на УЦГ тренутно су 22 активна случаја заражених вирусом корона, од чега је 14 из редова наставног кадра, осам из административног особља, у самоизолацији је њих 34.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)