ЈОВИЋЕВИЋ НА ЧЕЛУ ПОЛИЦИЈЕ? Неизвесно ко ће у новој Влади Црне Горе заузети руководећа места у безбедносним ресорима

В. КАДИЋ

25. 11. 2020. у 21:18

ЈОВИЋЕВИЋ НА ЧЕЛУ ПОЛИЦИЈЕ? Неизвесно ко ће у новој Влади Црне Горе заузети руководећа места у безбедносним ресорима

Андрија Јовићевић / Фото ДФ

ЛИДЕР Грађанаског покрета УРА и коалиционе листе "Црно на бијело" Дритан Абазовић могао би уз потпредседничку функцију у новој Влади Црне Горе, преузети безбедносни сектор - МУП, Агенцију за националну безбедност и војно-безбедносни сектор!

Ово се спекулише у Подгорици док се чека да мандатар за сасатав нове владе Здравко Кривокапић коначно саопшти имена министара - до петка, како је најавио.

Међутим, у међувремену су се опет појавила одраније позната имена која би могла да конкуришу на та два сектора - Крсто Перовић, који је био саветник у Министарству одбране при НАТО код одлазећег министра одбране Предрага Бошковића, док се за министра МУП-а помиње Андрија Јовићевић, који је покривао то место у време Владе Мила Ђукановића, али је касније напустио тај сектор и политику званичне Подгорице.

Политички аналитичар Срђа Вукадиновић за "Новости" каже да Црна Гора добија владу која неће усрећити народ.

ПРИПРАВНИК

- ДРИТАН Абазовић је стручњак опште праксе и он нема дана радног стажа. Завршио је политичке науке и он нема везе, а ни искуства са одбраном и полицијом. Ако је неко експерт у тим ресорима, он мора да буде високог војног или полицијског ранга. Он није приправнички стаж одрадио у тим ресорима, ово је за њега самоубилачки потез - категоричан је Вукадиновић.

- Нити ће бити дугог века. Биће само прелаз како би мандатар Здравко Кривокапић формирао своју партију, ваљда Демохришћанску, како се прича. Он као носилац листе "За будућност Црне Горе" понаша се као генерал без војске. Кривокапић нема војника, а ни базу, и зато се нада да би после шест месеци или годину могао формирати своју партију - каже професор Вукадиновић. - Ово шта нам се данас нуди није политичка ни експертска влада. Да је политичка били би представници политичких странака где је немогуће заобићи Демократски фронт који има две трећине посланика у Скупштни (27), већину од 41. И сада из њихових редова немамо ниједног министра, као ни из Демократске Црне Горе! Сад се одједном помиње Дритан Абазовић и са њиме ће се потпуно пореметити однос нестраначких личности.

Вукадиновић тврди да у тиму Кривокапића "нико није експерт".

- То што је неко доктор наука или професор Универзитета, или је радио негде по некаквим адвокатским канцеларијама и брокерским кућама - то није експерт. Постоје четири врсте експерата - Уједнињених нација, Европске уније, Светске банке и Међународног монетарног фонда. И само њихови сертификати су једино валидни. Речено је да ово неће бити политичка влада из јединог разлога да би се елиминисао Демократски фронт. Ако уђе Абазовић у владу, онда то право морају имати и остали лидери победничких коалиција - Мандић, Кнежевић и Медојевић. Бечић је успео да уђе у парламент као председник - додаје Вукадиновић.

Наш саговорник наглашава да је мандатар Кривокапић под великим притисцима.

- Небитно је да ли је под притиском Цркве, страних амабасада или приватног капитала. Као што видимо, он се губи у свему томе - истиче Вукадиновић. - Прича да лидери ДФ Андрија Мандић и Милан Кнежевић, против којих се води поступак за покушај наводног државног удара за улазак у владу апсолутно не значи ништа. Они нису правоснажно осуђени, а ради се о политичкој пресуди.

АМБАСАДИЗАЦИЈА

У Црној Гори је на сцени амбасадизација, јер се преко британске и америчке, делимично немачке, условљавају нове власти - ко може, а ко не може бити министар у Кривокапићевој влади - тврди Вукадиновић. - Нажалост, хоботница остаје, и године ће проћи док ће се она размонтирати. Она има свуда пипке у држави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)