СПРЕЧИТИ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ НА ПЛАНИНИ! Коалиција за одрживи развој упутила писмо шефу парламента поводом вишемесечних проблема на Сињајевини

В. К.

25. 11. 2020. у 08:49

СПРЕЧИТИ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ НА ПЛАНИНИ! Коалиција за одрживи развој упутила писмо шефу парламента поводом вишемесечних проблема на Сињајевини

Фото КОР

АЛЕКСИ Бечићу, председнику Скупштине Црне Горе, Коалиција за одрживи развој (КОР) упутила је писмо са молбом да преко Савета за одбрану и безбедност утиче да се обуставе све војне активности на планинској лепотици Сињајевини, чиме би се, како наводе, завршио протест на том драгуљу природе и више не би били угрожени животи демонстраната.

И данас, на "дебелом" Целзијусовом минусу, под снегом, на преко 2.000 метара надморске висине, браниоци ове планине су на терену! Потписници писма су Александар Перовић (Еколошки покрет "Озон"), Милан Секуловић, Грађанска иницијатива "Сачувајмо Сињајевину", Биљана Глигорић, НВО "Експедито", Милица Боца, НВО "Не бацајте Боце", Милош Лазаревић, Грађанска иницијатива "Даље нећеш моћи", и Вељко Булатовић, Еколошки покрет "Буковица".

Браниоци Сињајевине подсећају да од 16. октобра траје свакодневни протест сточара, еколошких активиста и других грађана који својим телима и присуством на терену онемогућавају Војсци Црне Горе да изврши бојева гађања на сињајевинским пашњацима, додајући да је то највећи пашњак на Балкану, а други по величини у Европи!

- Она је дом за више од 22.000 људи, док се пашњак користи од стране више различитих племена широм Црне Горе. Она је позиционирана између НП Дурмитор, који је као природна светска баштина под заштитом Унеска и НП Биоградска гора, такође номинована за Унеско статус, а у контакт зони Дурмитора и Сињајевине се налазе још два локалитета која су културна светска баштина - Срећци Баре Жугића и Грчко гробље, оба под Унесковом заштитом - наводи се у писму.

Они указују да је "Унеско покренуо иницијативу да "Влада Црне Горе номинује и Сињајевину за статус природне светске баштине, али за поменуту кандидатуру одлазећа Влада није показала разумевање, напротив".

- На питање шта се крије иза преседана да Влада једне државе одбацује могућност проглашења дела своје територије за светску баштину - одговор нам је дало Министарство одбране, које ових дана покушава да изводи бојева гађања на пашњацима планине, упркос противљењу мештана и организација цивилног друштва које се баве заштитом животне средине. Војска већ данима обилази терен, припреме се за извођење војне вежбе која би угрозила, одговорно тврдимо и животну средину и развојну перспективу овог природног драгуља Црне Горе - истиче се у писму, уз наду да Бечић зна о чему се ради.

УТИЦАЈ

ЗАБРИНУТИ за здравље људи, грађана Црне Горе, који 39 дана бораве на терену на којем је планирано гађање минобацачима, што је у овом времену првазиђени модел одбране, надамо се да ћете сходно својим надлежностима утицати да се спречи девастација и угрожавање живота одговорних грађана - наводи се у писму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)