МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Патријарх је био наша звезда водиља

Novosti online

20. 11. 2020. у 16:49

ЈЕДАН од лидера Демократског фронта у Црној Гори Милан Кнежевић изјавио је данас, поводом смрти патријарха Иринеја, да су српски народ и Српска православна црква његовим одласком остали без свог духовног поглавара, саборника православне мисли, истинског подвижника у постбиблијском времену.

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Патријарх је био наша звезда водиља

Милан Кнежевић / Фото В. К.

Кнежевић је рекао да нас је патријарх Иринеј увек изнова враћао вери и најбољим вредностима нашег народа.

Подсећајући да је био ђак и службовао у призренској Богословији, Кнежевић каже да је управо та заветна косовска мисао око његове главе још за живота рисовала ореол човека и духовника који је израстао из великог српског народа.

Присећајући се литија одржаних у Црној Гори и цитирајући Црнанског који је рекао: “Бескрајни плави круг и у њему звезда”, Кнежевић каже да се тако и он у једној децемабарској ноћи прошле године, када су се у Црној Гори браниле српске светиње, добио од Његове Светости благослов да Српску цркву треба бранити свагда и на сваком месту.

- И збиља је те вечери патријарх Иринеј био звезда - путоказница према којој смо се управљали у одбрани наших светиња, и на томе наш народ у Црној Гори треба вечно да му буде благодаран - навео је Кнежевић.

Присетио се и последњег сусрета у Патријаршији, када је, каже, патријарх био благ, насмејан и поносан на јединство нашег народа, које је у време његовог "духовног брођења нашом црквом било све видљивије".

Кнежевић каже и да је свако ко је једном имао тај благослов да разговара са патријархом Иринејом осетио посебност тренутка у којем је знао да се састао са историјом.

- Његов опроштајни говор над одром митрополита Амфилохија у потпуности је заокружио национални и симболички смисао духовног јединства српског народа у Црној Гори, Србији и Републици Српској, и показао да је наша света Српска православна црква вечна и нераскидива у темељима векова које је узидао Свети Сава - навео је Кнежевић.

(ИН4С)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)