ЗАТВАРАЈУ ПОДГОРИЦУ: Број грађана заражених вирусом корона у Црној Гори премашио 10.000

И. Д. С.

20. 11. 2020. у 09:33

ЗАТВАРАЈУ ПОДГОРИЦУ: Број грађана заражених вирусом корона у Црној Гори премашио 10.000

Фото ИЗЈ

БРОЈ инфицираних вирусом корона у Црној Гори увелико је премашио 10.000, а број заражених свакодневно се увећава за неколико стотина, па је готово извесно да ће се у наредним данима увести ригорозније мере.

Подгорица би могла бити прва општина која ће се затворити, с обзиром на то да је тај град највеће жариште епидемије. Из Института за јавно здравље, али и других релевантних здравствених установа, поручили су да је строже мере требало донети раније, те да се са њима увелико закаснило.

Према последњим подацима Института за јавно здравље, црногорске лабораторије потврдиле су 639 нових случајева инфекције ковид 19, а пријављено је и још девет смртних исхода повезаних са том инфекцијом. Тиме је број инфицираних прешао 10.000, од чега је половина регистрована у Подгорици, а број преминулих од почетка јуна дошао је до 405.

Др Сенад Бегић, Фото gov.me

Помоћник директора ИЈЗЦГ, др Сенад Бегић казао је да су у тој институцији и даље при ставу да би мере требало пооштрити, те да је то једини начин да се сачува здравље грађана, али и функционисање здравственог система. Како је додао, у суботу ће бити направљен редован пресек епидемиолошког стања у Црној Гори, те ће се одлучити о даљим мерама.

- Ако се настави са пристизањем информација које указују на непоштовање донесених мера, мислим да је свима јасно да морамо ићи са неким строжим препорукама и мерама.

КАЗНЕ ОД 600 ЕВРА ДО ЗАТВОРА

ЗА кршење полицијског часа запрећена је казна затвора до једне године, или новчана казна од 600 до 8.000 евра.

За сада има спорадичних слулчајева кршења полицијског часа.
Пред судијом Основног суда у Бару наћи ће се двоје Руса који су прекршили полицијски час, потврдио је руководилац ОДТ Бар, тужилац Радован Ђуришић. Б. Д.

Апсолутно невољно, јер никоме није лако да предлаже затварање одређених активности, а ако нема другог излаза, као што мислим да нема, онда ћемо ићи са тим. Ако желимо да број новооболелих нагло оборимо, онда мере морају бити чвршће и оне подразумевају све оно што није популарно, укључујући комплетно затварање свих активности осим најнужнијих. На тај начин бисмо постигли брзи пад броја оболелих - поручио је Бегић.

Он је рекао и да се са пооштравањем мера закаснило, а све због, како је навео, покушаја да се нађе оптимално решење које би омогућило да живимо своје животе са маском.

- Очигледно нисмо били у стању то да схватимо и сада имамо то што имамо - казао је Бегић.

Последње мере које је, прошлог петка, донело Национално координационо тело за заразне болести, важе за читаву територију Црне Горе. Кретање је забрањено од 22 часа до пет ујутру, као и кућне посете. На отвореном у групи могу бити највише четири особе, викендом је укинут међуградски саобраћај, а отворени су угоститељски објекти у свим општинама. Са радом су у понедељак почеле и школе и то по режиму који је утврђен уочи почетка школске године - првих шест разреда основне школе и прваци средње школе наставу похађају у школи, док остали градиво прате онлајн.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)