О ИЗБОРУ ВЛАДЕ - ОНЛАЈН: Нова парламентарна већина и одлазећи режим Мила Ђукановића постигли консензус

В. К. - З. З.

19. 11. 2020. у 08:20

О ИЗБОРУ ВЛАДЕ - ОНЛАЈН: Нова парламентарна већина и одлазећи режим Мила Ђукановића постигли консензус

Фото Скупштина ЦГ

ШЕФ црногорског парламента Алекса Бечић констатовао је да су нова и одлазећа власт постигли консензус у вези са предлогом одлуке о допуни пословника Скупштине Црне Горе, којом ће се омогућити несметан рад највишег законодавног тела у земљи у току ванредне ситуације изазване епидемијом заразне болести ковид 19 и гласати онлајн.

Седница Скупштине на којој би требало да се изгласа нова Влада Црне Горе заказана је за 2. децембар.

Мандатар Здравко Кривокапић поздравио је спремност Министарства финансија одлазеће владе да новој власти пружи информације о стању државних финансија. Он је на "Твитеру" саопштио да прихватају позив да се њихови представници састану са представницима одлазеће владе, сматрајући да је то почетак дуго очекиване транзиције власти.

БЛОКАДА

НАЈАВЕ мандатара да неће именовати потпредседника или заменика није одрживо решење, сматра Блажић.

- Шта ће се десити ако је премијер не дај боже болестан, ко може да врши функцију председника владе? То не може чинити ниједан министар. Решење је да се и питање потпредседника или заменика уреди законом, јер би свака околност када премијер није на свом радном месту имала за последицу блокаду рада извршне власти - оцењује наш саговорник.

- Као што смо више пута нагласили, спремни смо да преузмемо одговорност управљања државним финансијама и укупном јавном администрацијом уз пуну доступност свих података јавности. За разлику од тродеценијске праксе, ми вођење политике доживљавамо као одговоран и транспарентан процес, лишен скривених закључака ужих кабинета, дискреционих одлука министара и неподношљиве лакоће трошења новца свих грађана - написао је Кривокапић, додајући да очекују да се најављени састанак одржи у најскориј време, како би, како наводи, што пре започели опоравак црногорске економије и друштва.

Смањење броја министарстава са 18 на 12 и обједињавање појединих ресора, како је предложио мандатар Здравко Кривокапић, подразумевало би, каже професор Ђорђије Блажић, измене појединих или усвајање нових законских решења.

- Када је реч о Уставу, тај акт би морао бити или Закон о влади, односно министарствима и органима државне управе, који би прецизно дефинисао број министарстава. Дакле, на основу закона се формира број. Нажалост ми немамо такве законе, ни један ни други - прокоментарисао је Блажић.

ОРГАНИЗАЦИЈА ПО УРЕДБИ

У нашем систему на снази је, указује Блажић, Уредба о организацији и начину рада државне управе, тако да би се будућа извршна власт могла формирати, истиче, према том подзаконском акту.

- Морам нагласити да је и уредба која је сада на снази спорна са уставно-правног аспекта. За мене она је спорна - поручио је професор Блажић.

- Мандатар Кривокапић жели реконструкцију владе, па и министарстава, корекцију броја, али и делокруг рада ресора. Зато препоручује да треба донети закон или донети нову уредбу. Када та уредба или закон пропише организација државне управе онда постоји правни основ да се министри бирају, смањује број ресора или обједињавају поједина.

Блажић нуди предлог како се то може учинити.

- Суштина је да посланици поднесу иницијативу да се по хитном поступку донесе закон о организацији државне управе. То би било и легално и легитимно. Кад тај закон ступи на снагу, након објављивања у "Службеном листу", почне да живи у правном поретку онда мандатар може већ сутрадан да изађе пред Парламент и да предложи свој кабинет, министре, односно она министарства која су прописана законом. То је једини, уставно-правни легалан начин избора владе. Све остале комбинације нису легалне - категоричан је професор Блажић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)