ТРАЖЕ ОДОБРЕЊЕ ДА ИСПУШТАЈУ ОТПАДНЕ ВОДЕ: ЕПЦГ поднела захтев Управи за инспекцијске дозволе око депоније Маљевац

М. Д.

10. 11. 2020. у 06:21

"ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА Црне Горе" затражила је од Управе за инспекцијске послове, Одсек за еколошку инспекцију, да одобре испуштање отпадних вода са депоније Маљевац, на контролисан и еколошки прихватљив начин.

ТРАЖЕ ОДОБРЕЊЕ ДА ИСПУШТАЈУ ОТПАДНЕ ВОДЕ: ЕПЦГ поднела захтев Управи за инспекцијске дозволе око депоније Маљевац

Дренажни вентил ТЕ Пљевља / Фото М. Дробњак

Еколошка инспекција је, након еколошког инцидента који се десио у јулу 2019, наложила Електропривреди да физички и трајно уклони дренажни вентил на линији повратне воде у првим ремонтним радовима, а да се до тада вентил физички блокира (завари) како би се спречило изливање отпадних вода у реку Везишницу.

Електропривреда се тек под притиском јавности извинила уз тврдње да се овакви догађаји неће поновити. Тада је и пристала да плати одштету за помор рибе. Општинско државно тужилаштво је против "Електропривреде" и четири одговорна лица поднело оптужни предлог због испуштања отровних материја у реку Ћехотину 4. јула 2019, што је изазвало угинуће рибљег фонда у реци Везишници и Ћехотини.

У Основном суду Пљевља је у току суђење у овом случају. На суђењу "Електропривреда" негира кривицу и доказује да испуштање повратне воде није изазвало помор рибе у пљеваљским рекама. Налаз вештака Снежане Дидановић је да је до помора рибе дошло због испуштања отпадних вода са депоније Маљевац на којој већ 37 година Термоелектрана одлаже пепео и шљаку који настају ка нуспродукт рада пљеваљског блока.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)