СПОРНИ АБАЗОВИЋ И МИЛОВИ КАДРОВИ Медојевић: Више министара из редова ДПС него из Демократског фронта

В. КАДИЋ

07. 11. 2020. у 08:30

МОГУЋЕ именовање лидера УРА Дритана Абазовића за министра одбране и кадрови блиски режиму Мила Ђукановића, најспорније су тачке на списку будућих министара мандатара за састав црногорске владе Здравка Кривокапића.

СПОРНИ АБАЗОВИЋ  И МИЛОВИ КАДРОВИ Медојевић: Више министара из редова ДПС него из Демократског фронта

Фото Танјуг

Кривокапић је саопштио да је нову владу Црне Горе припремио по узору на Холандију и Финску и најавио је борбу против криминала и корупције, решавање проблема у здравству, образовању и финансијском сектору као приоритет. Његов кабинет бројаће 12 министарстава, а остала је недоумица ко ће добити место министра одбране - да ли Абазовић или Крсто Перовић, бивши саветник за одбрану у мисији Црне Горе при НАТО у Бриселу, а сада службеник Министарства одбране. Перовић не би био једини кадар одлазећег режима - ту је и Ђорђе Радуловић из министарства дипломатије Срђана Дармановића.

Дритан Абазовић, Фото архива

То су му замерили, не само аналитичари, већ и коалициони партнери:

- Кривокапић је показао да није реформиста, да не верује у демократију и изборну вољу грађана. То показује и његов однос према ДПС из чијих редова има више министара него из ДФ! За ову владу можда гласа и ДПС. Нема реформи, нема лустрације, нема отварања досијеа Удбе - казао је Небојша Медојевић, један од лидера Демократског фронта.

Политички аналитичар Игор Дамјановић сматра да предлог мандатара Здравка Кривокапића садржи занимљива кадровска решења и људе са озбиљним академским референцама:

- У предлогу нажалост имамо и неколико прилично спорних момената. Најспорнији је предлог да потпредседник владе и министар одбране буде Абазовић. Тиме је мандатар Кривокапић девалвирао свој кредибилитет пошто је само неколико сати раније изјавио да међу кандидатима за будуће министре неће бити "никога са посланичких места". Овај предлог је супротан и суботњем договору да се влада формира без политичара. Уколико се на њему буде истрајало може се угрозити чак и избор саме владе, јер остали актери суботњег договора сада имају легитимно право да у парламенту гласају против - оцењује, за "Новости", Дамјановић.

ПЕРОВИЋ: ВУЧИЋ НИЈЕ ЛОБИРАО

Председник Србије Александар Вучић је дошао добронамерно да изрази саучешће и тако сам доживео његов долазак. Хвала му на томе, како кажу у Црној Гори, на добро му се враћало.

Није тачно да је неко лобирао да Вучић говори на сахрани митрополита. Верујем Вучићу кад је рекао да није имао намеру да говори на сахрани митрополита Амфилохија - казао је ректор Цетињске богословије Гојко Перовић, гостујући у емисији ТВ Вијести "Начисто".

Дамјановић каже да је Црној Гори "више од две деценије заробљеној од стране мафијашког режима Мила Ђукановића", у моменту највеће глобалне кризе од Другог светског рата, неопходна влада пуног легитимитета са мандатом од најмање две године, уместо предложене експертске орочене на двеста дана. Међу могућим проблемима је и то што би тај рок могао да буде прекратак за један од главних задатака који је кандидовао мандатар Кривокапић - увођење реда у бирачке спискове и брисање више десетина хиљада фантомских и противзаконито уписаних бирача, који су представљали најважнији ресурс на коме је почивала власт пораженог Ђукановићевог режима.

Небојша Медојевић, Фото ДФ

Када је реч о Радуловићу, кандидату за шефа дипломатије, плус у његовој биографији никако не може бити висока позиција у кабинету одлазећег министра Дармановића.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)