ЦРНА ГОРА ДОБИЛА СВОЈЕ ТРИ ЈЕРАРХА: Владика Иринеј одржао беседу над одром митрополита Амфилохија

Танјуг

01. 11. 2020. у 11:03

ЦРНА ГОРА ДОБИЛА СВОЈЕ ТРИ ЈЕРАРХА: Владика Иринеј одржао беседу над одром митрополита Амфилохија

Фото: Д. Миловановић

ВЕЛИКИ број грађана је испред и у храму Христовог васкрсења, на последњем испраћају архиепископа цетињског и митрополита црногорског приморског Амфилохија, о чијој сахрани извештава више од 200 акредитованих медија из земље, региона и Европе.

Владика Иринеј бачки је у својој беседи над одром митрополита Амфилохија изнео занимљиву чињеницу да су свети Петар цетињски, Петар други Петровић Његош и митрополит Амфилохије умрли у три дана.

Свети Петар цетињски је, казао је, умро 30. октобра, Петар други Петровић Његош на данашњи дан, 1. новембра, а митрополит Амфилохије се упокојио дан уочи смрти светог Петра цетињског.

Појаснио је да је на дан смрти светог Петра цетињског његово тело било изложено у Цетињском манастиру, а биће сахрањен на дан када је умро Петар Други Петровић Његош.

У црквеним круговима то се тумачи да, као што Грци имају празник Света тријерајха, смрћу митрополита и Црна Гора добила своја света три јерарха.

Владика бачки Иринеј је у беседи рекао да је данашњи дан истовремено и тужан и радостан - тужан што се, казао је, растајемо са владиком Амфиохијем који се целог живот трудио да на разним местима слави Христа, славу Божју и свету цркву његову.

А, радујемо се, казао је, зато што знамо да је сваки растанак привремен и надамо се да ћемо се наћи једног дана заједно у наручју Оца небеског.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)