ВЛАДИКА ЈОАНИКИЈЕ: Долазак Вучића на сахрану Митрополита значио би још боље и блискије односе Србије и Црне Горе, а то народ жели!

Novosti online

31. 10. 2020. у 08:44 >> 08:46

ВЛАДИКА ЈОАНИКИЈЕ: Долазак Вучића на сахрану Митрополита значио би још боље и блискије односе Србије и Црне Горе, а то народ жели!

Фото Л. Зековић

ЕПИСКОП будљимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско приморске владика Јоаникије саопштио је да би долазак председника Србије Александра Вучића на сахрану Митрополита Амфилохија био добар почетак нови и блискијих односа Србије и Црне Горе.

Он је у ексклузивном разговору за Борбу казао и да са на сахрану не зове, јер је такав обичај, али да је дужан да каже свој став и да благонаклоно гледа на евентуални долазак Вучића у недељу у Подгорици.

Да ли очекујете долазак председника Србије Александра Вучића на сахрану Митрополита Амфилохија?

- Пошто председник Србије Александар Вучић, од када је на тој високој дужности, није посетио Црну Гору, мислим да би његов долазак на сахрану митрополита Амфилохија био добар почетак нових, блискијих, него до сада, и бољих односа између Србије и Црне Горе што је насушна потреба и жеља народа из обе земље. Такав је обичај код нас да се на сахрану не зове. Јасно је да ће сахрана митрополита Амфилохија бити велики духовни и свенародни догађај, а од стране цркве биће сви радо виђени и достојно испоштовани који буду дошли да се опросте са њим испрате у бољи свет овог новог Божјег угодника -

Да ли је неко од политичара из окружења најавио долазак?

- Долазак на сахрану митрополита најавио је Милорад Додик, српски члан председништва БиХ и водећи политичар Републике Српске. Такође, на сахрану долази патријарх српски Иринеј, архијереји Српске православне цркве, а доћи ће ко буде могао из помесних цркви, а сви знате да су доласци отежани због тешке ситуације са корона вирусом -

(Борба)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (53)

Sanja

31.10.2020. 09:37

Crna Gora ce uvek biti, ne prijateljska, vec bratska zemlja Srbije. Granice jesu postavljene, ali po meni samo formalno. Treba da budemo tu jedni za druge i da se podrzavamo medjusobno, da radimo za zajednicke interese, jer do juce smo bili jedno.

Maja

31.10.2020. 10:16

Vučić poštuje SPC zašto ne bi odao počast Vladici. Baš mi je žao Amfilohija, dobar duhovnik i veliki Srbin. Hvala mu za sve što je učinio za Srbe u CG i SPC, otišao je da polaže račune Sv. Petru Cetinjskom kako je jednnom i rekao!

Jelena

31.10.2020. 11:23

Srbija vodi politiku mira i stabilnosti i prepoznaje se značaj održavanja kvalitetnih međusobnih odnosa sa najbližim susedima kako u regionu tako i šire.Aleksandar Vučić će sam odlučiti da li treba ići ili ne, u svakom slučaju, dobri odnosi i iskrena saradnja Vučića s Crnom Gorom se ne dovodi u pitanje.