ЛЕКАРИМА АПЛАУЗ НЕДОВОЉАН: У црногорско здравство се годинама не улаже довољно, са епидемијом ковид 19 испливала рањивост система

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

31. 10. 2020. у 07:54

СИНДИКАТ здравства Црне Горе затражио је да се препозна вредност посла који обављају здравствени радници у току пандемије вируса корона и да тај рад не буде само тренутно адекватно награђен, указујући и на важност заштите и сигурности на радном месту. Како истичу, мере штедње учиниле су да се у систем здравства годинама недовољно улагало.

ЛЕКАРИМА АПЛАУЗ НЕДОВОЉАН: У црногорско здравство се годинама не улаже довољно, са епидемијом ковид 19 испливала рањивост система

Представници синдиката / Фото ПР Центар

Поводом недеље акције и мобилизације здравствених радника, синдикална организација организовала је конференцију "Аплаузи нису довољни" и том приликом председник Синдиката здравства Црне Горе, др Владимир Павићевић, казао је да је пандемија короне ставила пред велики изазов здравствене системе у целој Европи и показала њихову рањивост и потребу улагања у инфраструктуру, едукацију и стварање адекватних услова за здравствене раднике.

- Годинама није довољно улагано у системе здравства, захваљујући мерама штедње науштрб оптимизације капацитета, повећања броја особља и адекватног награђивања запослених. Синдикати здравственог сектора целе Европе су због тога одлучили да покрену заједничку акцију како би својим владама ставили до знања да аплаузи нису довољни, и да је ово прилика да се системи здравства организују на прави начин и да се не штеди на здрављу грађана - рекао је Павићевић.

Павићевић је скренуо пажњу на његове колеге, "нарочито оне који су даноноћно у скафандерима, под маскама, визирима", и тражио да се награди њихов рад, али не само тренутно, већ да се препозна права вредност посла који обављају и да тај рад буде адекватно награђен.

- Нећемо одустати од нашег посла, водићемо бригу о здрављу свих грађана. Само тражимо да држава води бригу о нама и да се средства намењена националним и европским плановима опоравка употребе на начин да здравствени системи у будућности буду спремни да одговоре свим изазовима, а да запослени буду заштићени, сигурни на свом радном месту и мотивисани како би пружили квалитетну здравствену негу нашим грађанима - поручио је Павићевић.

Председница Независног синдиката КЦЦГ Ратка Продановић, указала је да су се, током пандемије, здравствени радници суочили са огромним притиском и озбиљним ризицима по своју сигурност.

- Упркос заштитној одећи - скафандерима, маскама, визирима и другим средствима личне заштитне опреме, изгледа да су склонији да се заразе од других људи и да добију тежак облик болести. Експерти кажу да је главни део објашњења за ово вирална оптерећеност или количина вируса којој су били изложени - навела је Продановићева.

Како је оценила, запошљавање медицинског и немедицинског кадра у систему здравства отежавају дуготрајни проблеми, лоше плате и услови рада.

- Као радници у систему здравства, заслужујемо бољу плату и услове рада, а не само једнократне бонусе за борбу против ковида 19. Помогните ви нама како бисмо ми могли да помогнемо вама" - закључила је Продановићева.

НЕСТАШИЦА ЗДРАВСТВЕНИХ УСЛУГА

ЕВРОПСКА комисија процењује да ће у следећој деценији доћи до драматичне несташице пружања здравствених услуга, ако се не предузму одговарајуће мере. Како поручују из Синдиката КЦЦГ, то значи да је потребно запослити и задржати више радника, сектор учинити атрактивнијим, повећати капацитет система образовања и обуке у здравству, осигурати стална радна места за многе квалификоване раднике запослене под несигурним условима, осигурати адекватне плате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)