ОТАЦ ГОЈКО ПЕРОВИЋ: Остатак за Митрополитом је цела православна Црна Гора

Novosti online

30. 10. 2020. у 15:15

ОТАЦ ГОЈКО ПЕРОВИЋ: Остатак за Митрополитом је цела православна Црна Гора

Фото Н. Карлић

СВЕШТЕНИК Митрополије црногорско-приморске и ректор Цетињске богословије, o. Гојко Перовић, казао је да је смрт митрополита Амфилохија пре свега губитак човека снажне вере.

- Ово је велики, тешки дан за наш народ и Митрополију, за укупно целу васељенску Православну цркву. Није ово губитак само једног архејереја, руководитеља црквених послова, ово је пре свега, поготово за нас који смо га ближе познавали, губитак човека снажне вере. Човека који шта год да је радио и почињао, није се освртао на то како је около – је ли погодан моменат, је ли погодно време, околности… На неки унутрашњи молитвени зов и на своју молитвеност препознавао је моменат и кретао у посао, као што су то радили и велики свети Божји људи. У складу са оном нашом народном: "Покојнику нека Господ упокоји душу у Царству небеском, а остатку нека је наздравље" овде из пуних уста пред овом светињом кажем да је остатак за митрополитом цела православна Црна Гора - казао је Перовић новинарима испред Цетињског манастира.

Подсетио је да су три цетињска митрополита, Амфилохије, Свети Петар Цетињски и Петар III Петровић Његош, преминули „у три дана“.

- Тај Божји знак који никако нисмо могли да испланирамо, него је Бог тако удесио, нас позива на оно што су позивали и митрополитови претходници – на мир, љубав и јединство најпре међу православним верницима у Црној Гори. Самим тим, ако се ми сјединимо у љубави и братству, онда је и сва Црна Гора сједињена у љубави и братству. То је позив данашњега дана - поручио је о. Гојко.

Казао је да је Епископски савет СПЦ у Црној Гори већ установио протокол када су у питању даља дешавања.

- Ако Бог да, сутра ћемо овдје пред одром митрополита Амфилохија служити Заупокојену литургију, а после тога у 13 сати ће бити испраћај његових земних остатака у Подгорицу. У Подгорици ће у 14 сати, могу слободно да кажем, бити свечани дочек, јер у овом тужном моменту све ово што је митрополит урадио и вера којом га испраћамо у онај вечни живот који постоји и у који верујемо је, између осталог, и свечаност за цркву. Свечаност јер пред собом имамо сведока вере, сведока вечнога живота. Свечани дочек у 14 сати у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, а у недељу, у девет литургија коју ће служити партијарх српски Иринеј са архијерејима, после које ће бити обављена и сахрана у Храму - казао је о. Гојко Перовић.

(ИН4С)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)