СРБИ СА РАСПЕТОГ КОСОВА ПАМТЕ АМФИЛОХИЈА: Такви као он не умиру, он је најоданији следбеник косовског завета

Д. Зечевић

30. 10. 2020. у 15:08

СРБИ СА РАСПЕТОГ КОСОВА ПАМТЕ АМФИЛОХИЈА: Такви као он не умиру, он је најоданији следбеник косовског завета

Фото: Д. Миловановић/П. Милошевић/Танјуг/Зоран Жестић

ТАКВИ као наш митрополит Амфилохије не умиру, јер ће све док буде иједног Србина на Косову и Метохији остати у нашим душама.

Као један од нас, који је делио са нама све недаће али и радости.Међу првима је током ратних дејстава на КиМ, али и по доласку међунаордне заједнице сакупљао лешеве убијених Срба, људи, жена деца...Први је са монаштвом епархије рашко-призренске дошао у наше разрушене храмове, обилазио разрушене домове а нас преостале тешио и храбрио да ће доћи бољи дани. Постављао се равним нама ми смо духовно јачали уз њега.

Прича метохијских Срба поводом смрти митрополита Амфилохија стизала је током дана до потписника ових редова. Прича пуна жала за духовником који је после патријарха Павла оставио значајан “печат” не само на монаштво и свештенство већ и српски народ на Космету.

- Митрополит Амфилохије је најоданији и најдоследнији следбеник косовског завета. Све што је радио, засновао је на Косову,Ловћену и Јасеновцу. Ту је налазио суштину Новог Завјета и Косовског Завјета.Ту је нашао наш и његов модел за слободу , на њему је ослободио Црну Гору.Победио је комуниам, клептомонтенегрине, није се сакрио од короне и ту је поделио судбину свог народа. Увек је био у срцу проблема а његово безусловно поверење у Косово је нада Срба. Он је овде певао песме о свадбама и повратку, био је у свакој кући као патријарх Павле и Атанасије Јевтић-каже нам Живојин Ракочевић, књижевник и новинар са КиМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)