ОВАЈ НАРОД НИЈЕ ИЗГУБИО ДУШУ! Ово су биле велике речи упокојеног митрополита Амфилохија после пријема признања Вечерњих новости (ВИДЕО)

Novosti online

30. 10. 2020. у 09:49

ОВАЈ НАРОД НИЈЕ ИЗГУБИО ДУШУ! Ово су биле велике речи упокојеног митрополита Амфилохија после пријема признања Вечерњих новости (ВИДЕО)

Фото: Ж. Кнежевић/Д. Миловановић

У СКУПШТИНИ Београда у фебруару ове године су уручена признања најхрабријим појединцима у најпознатијој и најстаријој манифестацији листа Вечерњих новости "57. најплеменитији подвиг године".

Као најплеменитији колективни подвиг оцењен је верујући народ Српске православне цркве у Црној гори, који се побунио против закона о слободи вероипосвести у Црној Гори, а што је академик и књижевник Матија Бећковић присутинима објаснио речима: "устала је црква за коју се мислило да је нема".

- Благодарим "Новости", не само због ове плакете коју су доделили нашем народу и свештенству у Црној Гори, већ и зато што се за ове дивне подвиге чуло. И што овај народ није изгубио душу, што и даље има у себи вере, вечног људског достојанства и доброте, што наставља дело Лазарево Косовског завета.

Овим речима се тада присутнима у Скупштини Града Београда обратио митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Он је Златну плакету за колективни подвиг године примио у име клира Српске православне цркве у Црној Гори:

- Вера је нешто најдубље у овом народу. Посебно смо благодарни на васкрснуће наших људи у Црној Гори, а нисам очекивао да у овом мом народу има толико огња вере, заједништва, али и братске љубави. Ове литије показују да се народ пробудио и да се бори за оно што му је вековима припадало.

Његово високопреосвештенство је казао да је Црна Гора кроз историју имала две врсте жртвовања - једно за веру, а друго је опако семе братомржње:

- Та братомржња се нажалост претворила у династичку братомржњу, која је од краја Другог светског рата постала идеолошка, између партизана и четника. Надали смо се да је она престала, али Закон о слободи вероисповести у Црној Гори потврђује да није. Они који су затровани "брозоморном идеологијом", данас настављају да на њој граде будућност Црне Горе и мењају њен идентитет. Ово је јединствени случај у читавој Европи где покушавају да промене идентитет једног народа и његовог бића.

Митрополит Амфилохије је додао да "у Црној Гори постоје Божји свеци који су сачували душу народа, а са којих је скинут пепео и прашина, и народ је наједампут открио своје истинско биће."

- Међу тим људима треба посебно истаћи децу и омладину, од којих је добар део некрштен, како по снегу и мећави иду сложно у литијама и молебнима - каже Амфилохије. - Радујем се што су моји Црногорци сада посведочили својим молитвама и литијама верност Косовском завету и кроз њега и преко њега верност Новом завету. Хвала "Новостима" на свим овим даровима које сте дали, обдаривши чинове појединаца, којих има још много у нашем народу. Ово је само један изабран део тих људи, још један показатељ да народ није изгубио душу.

Подсећамо, у Клиничко Болничком Центру Црне Горе, после примања Свете Тајне Причешћа, упокојио се у Господу Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско- Приморски и Егзарх светога трона Пећкога г. Амфилохије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)