АМАНЕТ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА СРПСКОМ НАРОДУ: Једна жеља духовног вође Црне Горе остала неостварена

Novosti online

30. 10. 2020. у 09:15 >> 13:43

АМАНЕТ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА СРПСКОМ НАРОДУ: Једна жеља духовног вође Црне Горе остала неостварена

Фото: Новости архива

У КЛИНИЧКО Болничком Центру Црне Горе преминуо је митрополит Амфилохије

У Клиничко Болничком Центру Црне Горе, после примања Свете Тајне Причешћа, упокојио се у Господу Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско- Приморски и Егзарх светога трона Пећкога г. Амфилохије.

О свим другим детаљима у вези са сахраном високопреосвећеног Митрополита јавност ће бити ускоро обавештена.

Вечан спомен и Царство Небеско, саопштили су из Митрополије.

Неостварена жеља митрополита била је да на врх Ловћена врати Цркву Светог Петра Цетињског.

Митрополт је, пре нешто више од месец дана, подсетио да је у заветној капелици коју су саградили Петровићи, управо Његош "дао обијелити (цркву)" и да се сваке године по његовој заповести литургија служила у њој за душу неумрлих црногорских јунака.

- Црква Светог Петра била је његова задужбина, подигнута по његовом упутству и за време његовог живота (1846. године), на месту које је сам обележио и изричито завештао да у њој буде сахрањен - рекао је тада митрополит Амфилохије за Политику.

Свима је познато Његошево аутентично завештање, које гласи: "Ја хоћу да ме сараните у ону цркву на Ловћену... То је моја потоња жеља, коју вам иштем, да је испуните и ако ми не задате божју вјеру да ћете тако учинит` како ја хоћу, онда ћу ве оставити под проклетством, а мој посљедњи час биће ми најжалоснији и ту моју жалост стављам вама на душу".

- Зар да оставимо проклетство над потомцима и народом. Не, његова воља биће испоштована и тим чином проведриће се изнад Црне Горе - рекао је тада митрополит Амфилохије.

Када је реч о изградњи цркве Свете тројице на Цетињу, митрополит Амфилохије је подсетио да за то постоји "аманет краља Николе“.

Остаци Петра Петровића Његоша се од 1974. године налазе у маузолеју саграђеном по пројекту вајара Ивана Мештровића, који је саграђен на месту православне капеле у којој је Његош био сахрањен на врху Ловћена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)