ОТВОРЕНИ РАТ МАНДИЋА И КРИВОКАПИЋА: Односи међу лидерима победничких коалиција у Црној Гори затегнути до пуцања

В. КАДИЋ

29. 10. 2020. у 22:08

ОТВОРЕНИ РАТ МАНДИЋА И КРИВОКАПИЋА: Односи међу лидерима победничких коалиција у Црној Гори затегнути до пуцања

Фото: Архива ВН

ТАЧНО два месеца од парламентарних избора у Црној Гори, победници гласања од договора о формирању нове владе даље су него икад. Поред повременог спотицања између три антирежимске коалиције, истинска политичка провалија отворена је у најјачем савезу "За будућност Црне Горе", где је букнуо отворени вербални рат између мандатара Здравка Кривокапића и лидера Нове српске демократије Андрије Мандића.

Ова двојица актера у средишту су вишенедељних шумова на везама међу странкама нове црногорске парламентарне већине. Ова "штуцања" у сарадњи најчешће су објашњавана клиповима дубоке државе Мила Ђукановића, страним утицајима и превеликим кадровским апетитима појединих политичара. Последње изјаве, међутим, говоре да су Кривокапић и Мандић, иако су коалициони саборци, на два потпуно супротна политичка пола. Питање које поново дели Црну Гору јесте - могу ли лидери Демократског фронта да буду и министри у кључним ресорима.

Мандатар Здравко Кривокапић изјавио је да би влада чији би чланови били Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић у старту имала нижу репутацију.

- То би била влада која не би била свесрдно прихваћена од релевантних међународних институција. Сви у Црној Гори знају да ме није Андрија Мандић сигурно поставио за носиоца листе. Нема никакву обавезу ни према једном политичком лидеру, нити према било коме. У овом тренутку није важно да ли ће неки лидер да буде у тој влади, него како ће та влада да ради и како ћемо да пројектујемо будућност Црне Горе - рекао је Кривокапић у интервјуу за магазин "Недељник".

Оптужбе да иза њега стоје и одређени тајкуни и моћне породице мандатар за састав нове црногорске владе одбија, али и узвраћа:

- Немам било какву везу са било којим тајкунима, иако они то свесрдно желе да искажу. Оно што је тачно јесте да су се они виђали са тим људима које они представљају као тајкуне. Ја нисам - тврди Кривокапић.

Кривокапићев иступ долио је бензин на већ разгорелу ватру у односима међу лидерима победничке коалиције. Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић, реагујући на изјаву мандатара, истиче да је Кривокапић на чело листе "За будућност Црне Горе", на предлог тамошње "више црквене јерархије".

- То је био и услов да они подрже нашу листу на изборима. "Ако желите нашу подршку", рекли су ми тада и владика Јоаникије и поп Гојко Перовић, "овог мелемног верујућег човека треба да прихватите на прво место ваше коалиционе листе". Ја сам прихватио њихову сугестију и са првог места, које по правилу припада председнику најјаче странке коалиције, отишао на последње. То сам урадио јер сам, за разлику од многих, био сигуран у победу. Том мојом одлуком нису били задовољни многи у НСД, а посебно наши коалициони партнери у ДФ - навео је у реаговању Мандић.

Лидер Нове каже да су га добронамерни људи уверавали да је Кривокапић гласач ДПС, али да су они у партији одабрали да верују свештенству, које га је "топло препоручило".

- Иначе, поново истине ради, ја тога човека нисам познавао, иако се ради о некоме ко има готово 63 године и никада није у ових двадесет година, колико се ја активно бавим политиком, критиковао ДПС и председника те странке. Међутим, након његовог јавног признања да није гласао за опозицију до ових избора, многе ствари су јасније, тако да, што се мене тиче, ништа више није исто - казао је Мандић.

Лидер НСД Кривокапића оптужује да се удаљава од људи са којима је остварио изборну победу.

- Удаљавајући се од нас, очигледно по нечијем налогу са стране, не знам чијем, можда тајкуна, ЦИА или амбасада, приближава се онима који контролишу другу листу. Не знам зашто, када је добио част да буде први на листи људи који немају обавезу према било коме, осим према своме народу. - закључује Мандић.

КАМПАЊУ НЕКО МОРАО ДА ПЛАТИ

АНДРИЈА Мандић Кривокапићу замера да ниподаштава труд уложен у предизборну кампању.

- Не знам да ли је чуо да су у кампањи учествовале хиљаде људи из наших странака, да је готово 5.000 наших активиста чувало изборну победу на бирачким местима, да су биле ангажоване медијске агенције, штампарије... Претпостављам да зна да је све то коштало 1,5 милиона евра и да је то на крају неко морао да плати. Они који су тражили да буде први на листи нису дали једног цента за кампању, а једнако су новца уложили у изборну победу и сви они који нас вређају и очекују да беспоговорно све предамо онима који су преко ТВ-а пратили нашу борбу - казао је Мандић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)