ДРИТАН НЕ ДА МУП СРБИМА: Сапуници око формирања нове владе у Црној Гори никако се не назире крај, нови чин око расподеле ресора

В. КАДИЋ

28. 10. 2020. у 22:00

ДРИТАН НЕ ДА МУП СРБИМА: Сапуници око формирања нове владе у Црној Гори никако се не назире крај, нови чин око расподеле ресора

Фото ЕПА

ЛИДЕРИ Демократског фронта и СНП прихватили су начелно понуду Здравка Кривокапића о подели ресора у новој влади Црне Горе. Они су о томе писаним путем обавестили мандатара истичући да су спремни да се одрекну министарства науке, како би се влада што пре формирала, предлажући да то министарство припадне нестраначкој личности.

Начелни договор подразумева да ће Нова српска демократија, која је чланица коалиције "За будућност Црне Горе", именовати представнике за ресоре полиције, економије и грађевинарства. Међутим, на ову расподелу неочекивано је реаговао Дритан Абазовић, лидер Грађанског покрета УРА (коалиција "Црно на бијело"), поручујући да око сектора безбедности нема дискусије.

- Концепт експертске владе је најбоље решење и остајемо у потпуности привржени тој идеји. Око сектора безбедности нема дискусије, а то подразумева и МУП. Држимо се договора и поштовања принципа. Нећемо дозволити било какво коцкање са националним интересима Црне Горе - написао је Абазовић на "Твитеру".

Функционер и посланик НСД Славен Радуновић каже, за "Новости", да су у тој странци као и Демократском фронту изненађени оваквом реакцијом Абазовића, с обзиром на то, како каже, да већ десетак дана све три коалиције преговарају са мандатаром о подели ресора у чему је активно учествовала и УРА:

ОХРАБРЕЊЕ НА "ТВИТЕРУ"

ИАКО поједини коалициони партнери у одговору на моју иницијативу нису доставили предлог кандидата за понуђене ресоре, охрабрен сам учињеним напретком у састављању владе, посебно чињеницом да коалиције начелно прихватају да ресоре треба да воде пре свега стручни људи - написао је на "Твитеру" Кривокапић, додајући да остаје при ставу да сви кандидати за министре у новој влади морају проћи проверу компетенција за функцију на коју су предложени.

- Прича Абазовића да они прихватају само експертску владу изгледа као плод неких притисака од кругова блиских УРА. Што се тиче ресора унутрашњих послова, већ више дана је црногорској јавности познато да је мандатар тај ресор определио Демократском фронту, односно Новој српској демократији. Било би коректно да наши коалициони партнери из УРА дају додатна појашњења у чему је проблем. Посебно у духу чињенице да ниједна од страних амбасада на које се позивају није изнела било какве резерве према таквом решењу. Ми из ДФ што се тога тиче не држимо до мишљења амбасада јер сматрамо да је изборна воља грађана нешто што треба да определи изглед будуће владе Црне Горе.

На питање како оцењује поруку Абазовића да неће дозволити "било какво коцкање са националним интересима Црне Горе" наш саговорник одговара:

- Потписан је Споразум о принципима нове владе Црне Горе одмах након избора. Ставили смо мораторијум на разлике међу коалиционим партнерима и с обзиром на ту чињеницу мислимо да је неумесно више потенцирати ту причу ко би да прода Црну Гору или да је негде однесе, јер од тога нема ништа.

У даљој расподели ресора, Покрет за промене именоваће представнике за функцију потпредседника за демократску транзицију и реформе и министарство просвете. Демократска народна партија требало би да преузме портфеље саобраћаја и јавне управе, док ће СНП именовати своје представнике за министарства здравља и спорта, поручили су лидери ове четири странке чланице победничке коалиције "За будућност Црне Горе". Они су заједнички одлучили да врате понуђено министарство науке, као и друге две функције у влади - министра финансија и генералног секретара Владе.

Према сазнањима "Новости" коалиција "Мир је наша нација" Алексе Бечића, добиће потпредседничко место и министарство правде, док УРА највише интересовање показује за безбедносни сектор, потпредседника Владе и ресор културе, док ће се Албанска листа задовољити министарством туризма.

НЕЗВАНИЧНИ КАНДИДАТИ

У ЈАВНОСТИ су процурила имена евентуалних кандидата који би могли да покрију министарска места у будућој влади. Из ДФ се помињу лидери тог савеза Небојша Медојевић, Андрија Мандић (на слици) и Милан Кнежевић, као и посланици Милутин Ђукановић и Славен Радуновић. Медојевић је наводно кандидат за потпредседника Владе за демократску транзицију и реформу, Мандић за Министарство унутрашњих послова, а Кнежевић за Министарство саобраћаја. Ђукановић је кандидат за Министарство економије, а Радуновић за Министарство планирања простора и грађевинарства, Бранка Бошњак за Министарство просвете. Коалиција "Мир је наша нација", кандидовала је Драгана Краповића из Демократа за шефа дипломатије, а Мома Копривицу из исте партије за Министарство правде..

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)