ЕВРОПА ПРАТИ ДОГАЂАЈЕ НА ПЛАНИНИ: Грађанска иницијатива Сачувајмо Сињајевину наставља са одбраном лепе планине

М.С.

27. 10. 2020. у 19:49

ЕВРОПА ПРАТИ ДОГАЂАЈЕ НА ПЛАНИНИ: Грађанска иницијатива Сачувајмо Сињајевину наставља са одбраном лепе планине

Фото: М.С.

ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУ помно прати све догађаје у вези са овим случајем и да се нада брзом успостављању дијалога који ће резултирати решењем, те престанком разлога за протестом грађана који је уприличен у планини под отвореним небом.

У том смислу је предложено са се наново иницира дијалог са Министарством одбране, али и са Министарством пољопривреде, Министарством туризма и одрживог развоја, Министарством културе, Агенцијом за заштиту животне средине и другим релевантним институцијама.

Ово је саопштила Грађанска иницијатива ''Сачувајмо Сињајевину'' после састанка њенох представника са Делегацијом ЕУ у Црној Гори коју је заступала амбасадорка Оана Кристина Попа.

Како кажу из ГИ, тема састанка била је протестно окупљање грађана на планини Сињајевини, коју Војска Црне Горе намјерава да користи као међународни војни пологон. Састанак је уприличен на позив Делегације, а након дописа који је ГИ раније упутила овом дипломатском представништву.

-Амбасадорка Попа је истакла да ће Поглавље 27, које се бави питањем очувања животне средине, у наредном периоду бити у центру пажње. Самим тим и случај милитаризације планине Сињајевине биће и даље предмет њиховог интересовања. На последњој сједници Парламентарног одбора о стабилизацији и придруживању Црне Горе, одржаној у фебруару ове године, посланице Европског парламента предложили амандман који је тражио заустављање свих активности милитаризације овог подручја, али амандман није усвојен. Такође, ЕУ је финансирала износ од 194.000 еура (две трећине укупног износа) у израду студије којом је Сињајевина требало да буде заштићена као Парк природе. Студију је израдила Агенција за заштиту природе и животне средине још 2016. Године, кажу из ГИ ''Сачувајмо Сињајевину'', чији представници већ десетак дана бораве на лепој планини, чиме су уз помоћ невладиног сектора и грађана осујетили намеру министра одбране Црне Горе Предрага Бошковића да на Сињајевини буде ''инсталиран'' војни полигон, на коме би се изводилаа артиљеријсска гађања. Због чврсте намере да истрају у одбрани планине, припадници Војске су одустали од војне вежбе на Сињајевини која је треебало да буде одржана од 19-22 октобра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)