НАДОКНАДА ЧАСОВА БЕЗ НАДОКНАДЕ: Просветари у Црној Гори стрепе од предлога модела за вредновање додатног рада у школама

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

27. 10. 2020. у 07:51

НАДОКНАДА ЧАСОВА БЕЗ НАДОКНАДЕ: Просветари у Црној Гори стрепе од предлога модела за вредновање додатног рада у школама

Просветари чекају реч министра / Фото АП

ПРОСВЕТНА заједница Црне Горе позвала је ресорно министарство да објасни како ће и на који начин надокнадити септембарску плату запосленима у просвети који раде на одређено, с обзиром на то да ће настава пропуштена у месецу закашњења почетка школске године морати да се надокнади.

Из Управног одбора удружења навели су да су просветари запослени на одређено, као и њихове колеге који раде на неодређено и којима ће бити плаћен рад за септембар, испунили своје радне обавезе.

- Министарство просвете је морало изаћи са јасним ставом када ће и на који начин просветним радницима са радом на одређено вредновати њихов рад - казали су у том удружењу и подсетили да је школска 2020/2021. година због ситуације изазване вирусом корона одложена за 1. октобар, али да је комплетно наставно особље било спремно 1. септембра.

- Ово се односи и на запослене на одређено радно време, асистенте у настави, који раде у две школе, или су морали да приступе службеној едукацији, одељењске старешине - појаснили су из ПЗЦГ.

Према њиховим речима, пропуштена настава у септембру се мора надокнадити у следећем временском периоду, али ће запослени на одређено то радити без новчане надокнаде.

- У свему овом чудно је да представници Синдиката просвете нису прво од Министарства тражили одговор на то питање, јер ако ништа, хронолошки се прво то догодило, а и отприлике у питању је око 1.500 наставника на одређено - навели су из ПЗЦГ.

Они су казали да ресорни министар, Дамир Шеховић олако даје обећање да ће убрзо објавити предлог модела за вредновање додатног рада у школама.

- Сви знамо да обим рада наставника јесте повећан, али како га ваљано квантификовати и валоризовати - упитали су из ПЗЦГ, истичући да су у неколико наврата тражили да се одговори на питање ускраћивања септембарске плате наставницима који раде на одређено.

- Ове идеје, које се јављају у последње време, у техничком мандату министра Шеховића и в. д. стању синдиката, су одраз политиканства - сматрају у том удружењу.

Они су навели да су просветари од марта суочени са додатним радом услед пандемије, а да су се и Министарство и струковни синдикат оглушили на апеле да се нађу мере подршке просветним радницима.

Септембарска плата коју нису примили, само је један од проблема са којима се суочавају професори који су запослени на одређено време. Како је за "Новости" казао професорка И. П. запослена на одређено у једној средњој школи у Подгорици, надали почетку школске године у редовном термину, с обзиром на то да је најављивано да ће се поступати као и у земљама региона. Кашњење од месец дана професорима који немају решење за стално донело је, наводи, поред изостанка зараде и једну недоумицу у вези са паузом у раду.

- Решење за стално запосленог следује након две године рада, а са прекидима који трају не дуже од 60 дана. Одлагање почетка школске године довело је у питање и континуитет у раду професора који су запослени на одређено. Још немамо конкретан одговор да ли ће се, с обзиром на специфичност ситуације, толерисати и већа пауза када буде требало да остваримо право на стално запослење - истиче И.П.

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА

УДРУЖЕЊЕ просветних радника напомиње да не треба заборавити да је министар Дамир Шеховић 19. маја обећао опремање свих учионица у Црној Гори за ученике од првог до шестог разреда и дигитализацију наставе.

- Пошто рачунарске опреме нема, да ли је ико у обавези да нам бар објасни где је новац - упитали су из ПЗЦГ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)