У КЛУПУ САМО СА МАСКОМ: Министарство просвете најавило за данас отварање школа у Никшићу, Пљевљима и Будви

В. КАДИЋ

26. 10. 2020. у 06:09

У КЛУПУ САМО СА МАСКОМ: Министарство просвете најавило за данас отварање школа у Никшићу, Пљевљима и Будви

Ђаци поштују мере / Фото АП

ШКОЛЕ у Никшићу, Пљевљима и Будви данас почињу да раде, јер је према саопштењу Министарства просвете, ниво кумулативне инциденције након 14 дана од затварања спуштен испод 800, на 100.000 становника. Из овог владиног ресора поручују да ће још недељу дана остати затворене школе у Колашину, Улцињу, Цетињу и Жабљаку, уколико се кумулативна инциденција у тим општинама до наредног викенда доведе на већ познати ниво - испод 800.

Као што је познато, према тзв. систему семафора, који је израдио Институт за јавно здравље за просвету, школе прелазе на систем учења на даљину на најкраће две недеље када "уђу у црвено", односно када кумулативна инциденција у тим општинама пређе 800/100.000.

Са друге стране, у "зеленим" општинама, у којима је кумулативна инциденција испид 5/100.000 релаксирају се мере, попут изласка ђака на одмор, а велика је могућност и релаксирања одредаба о ношењу маски, истичу у министарству, подсећајући да се практична настава стручних школа спроводи независно од система семафора због специфичности стручних школа и немогућности да се пракса, као суштина стручног образовања, спроводи онлајн. И то само уколико школа и послодавац код кога се пракса обавља могу да испуне све епидемиолошке мере и захтеве.

Међутим, епидемиолошка ситуација у Црној Гори нимало није добра. Од пресека за викенд Институту за јавно здравље пријављено је девет смртних исхода који су последица инфекције ковидом 19 и то код пацијената из Цетиња, Подгорице, Улциња, Херцег Новог, Никшића и Пљеваља. Узимајући у обзир све новооткривене случајеве, као и број опорављених у минула 24 часа, број тренутно активних случајева ковида 19 у Црној Гори износи 3.765. Од почетка године укупан број регистрованих случајева инфекције вирусом корона је 16.629.

У НИКШИЋУ ПРОТЕСТ УГОСТИТЕЉА

УГОСТИТЕЉИ Никшића заказали су за данас у 9.30 протест. Они траже да се за наредни период укине годишња накнада за коришћење прилаза комерцијалним путевима јер сматрају да су путеви на територији општине опште јавно добро и за грађане и за привреду. Захтевају да се за 2021. годину укину локалне комуналне таксе за коришћење јавних површина тј. закупи тераса, да се омогући нормално радно време како би имали слободу предузетништва, да се ослободе чланарине Туристичкој организацији Никшића и других дажбина.

Чланови биолошке секције гимназије "Слободан Шкеровић" у Подгорици осмислили су и снимили видео у којем се обраћају вршњацима шаљући им поруке колико је важно да буду одговорни у вези са епидемијом. Они у видео-поруци поручују да знају да није лако, али да све зависи од "нас самих".

- Да ли заиста желите да вирус добије битку? Да ли хоћете да се са овом ситуацијом мучимо још годину или више? Хајде да останемо код куће колико год то можемо, хајде да изађемо из ове ситуације као победници - поручили су ученици уз подсећање на обавезу ношења маске, као и одржавања дистанце и редовне дезинфекције. - Ако сада ово не спречимо, касније ћемо бити разочарани и покајаћемо се због онога што нисмо радили пре. Заштитити једну особу значи заштити стотину особа које су биле у контакту са том једном.

У УЛЦИЊУ ТРАЖЕ ОТВАРАЊЕ ОБЈЕКАТА

УЛЦИЊСКИ угоститељи позвали су НКТ да хитно донесе одлуку о отварању локала у том граду јер, како наводе, прети реална опасност да већина од хиљаду запослених радника остане без посла и дође на руб егзистенције. У противном, најављују протест истичући да ће им се придружити колеге из Бара, Подгорице, Будве, Котора, Тивта, Никшића и Цетиња.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)