ТРИНАЕСТ НАУТИЧКИХ МИЉА ОД ОБАЛЕ: Како су се двојица Украјинаца нашла у гуменом чамцу ван дозвољеног подручја пловидбе? (ВИДЕО)

Б. Дабић

22. 10. 2020. у 18:45

ТРИНАЕСТ НАУТИЧКИХ МИЉА ОД ОБАЛЕ: Како су се двојица Украјинаца нашла у гуменом чамцу ван дозвољеног подручја пловидбе? (ВИДЕО)

Фото: Б.Дабић

КАКО и зашто су се двојица украјинских држављана нашли у среду у гуменом чамцу ван дозвољеног подручја пловидбе, 13 наутичких миља од обале, изазвало је интересовање јавности након што је објављено да је тим Управе поморске сигурности успео да их превезе на сигурно тло.

Према сазнањима "Новости", гумени чамац дужине три метра, за двојицу Украјинаца био је сламка спаса након што се покварио њихов брод којим су пловили у албанским водама

Украјинци су навели да се на броду појавио дим, након чега су спустили у море гумени чамац и прешли у њега. Према њиховој причи, услед панике заборавили су и весла тако да су остали препуштени морским струјама.

Непожељна авантура која је могла имати и кобне последице, окончана је тако што су припадници Управе поморске сигурности спасили двојицу Украјинаца са гуменог чамца у који је већ почела продирати вода. Један од њих задобио је повреду ноге.

Према информацији из Управе поморске сигурности, три сата трајала је акција спашавања на мору два украјинска држављанина који су били у малом гуменом чамцу јужно од увале Валданос, између Бара и Улциња.

- Украјински држављани су били исцрпљени од дужег боравка и плутања на мору, те продора воде са којом су се борили неколико сати. Они су пловили ван дозвољеног подручја пловидбе, 13 наутичких миља од обале и довели су у опасност сопствене животе -, казао је помоћник директора за сигурност пловидбе у Управи поморске сигурности и управљања лукама, Жарко Лукшић .

Он је додао да су Украјинци предати надлежним органима ради утврђивања околности под којима су се нашли на малом пловилу ван дозвољеног подручја пловидбе. Комплетна акција трагања и спашавања на мору је трајала свега непуна 3 сата, по повољним временским приликама и добром видљивошћу, казао је Лукшић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)