ВОЈСКА ЦРНЕ ГОРЕ ОДУСТАЛА ОД ГРАНАТИРАЊА СИЊАЈЕВИНЕ: Огласио се начелник генералштаба, нема услова за гађање

Новости онлине

21. 10. 2020. у 10:02

ВОЈСКА ЦРНЕ ГОРЕ ОДУСТАЛА ОД ГРАНАТИРАЊА СИЊАЈЕВИНЕ: Огласио се начелник генералштаба, нема услова за гађање

Фото: Министарство

НАЧЕЛНИК штаба Генералштаба Војске Црне Горе, пуковник Александар Пантовић, саопштио је да је извиђачки тим констатовао да се нису стекли услови за војну вежбу уз гађања минобацачима на Сињајевини, те да ће коначна одлука бити донета данас или сутра.

Он је у Јутарњем програму саопштио да ће Војска Црне Горе тамо наставити своје активности кад се за то стекну услови.

Пантовић је рекао да Војска мора да вежба на својој територији, те да не желе да се конфронтирају с народом.

- Ми смо прекјуче извршили извиђање, констатовано је да се нису стекли услови за гађање и да то није могуће. Извештај је достављен министру одбране и Савјету за одбрану и безбједност. Претпостављам да ће одлука бити доношена данас или сјутра. ВЦГ ће тамо наставити активности кад се за то стену услови. Кад сви услови буду задовољени ми ћемо наставити с реализацијом вјежбе - рекао је Пантовић, наводећи да они имају уставну и законску обавезу да раде.

Он је, говорећи о одлуци да полигон буде на Сињајевини, рекао да је процедура покренута на иницијативу Генералштаба 2013. Закључком владе формиран је тим који је дефинисао критеријуме за локацију.

- Основни критеријуми су да је локација у државној својини, да се задовоље безбедносни стандарди, дакле да локација буде удаљена од насељених места, и трећа да земљиште буде маневарско, да могу вежбе да се изводе - рекао је Пантовић, напомињући да су искључили у старту зоне националних паркова.

Подсећа да је Министарство одбране 2018. године организовало округли сто на ову тему, те да су се тада појавиле само двије НВО које се баве заштитом природе.

- Било је доста грађана заинтересованих који су горе љети са стоком, у неколико наврата смо слали позиве за отоврене разговоре. За ову вјежбу знамо више од годину дана. Врло транспарентно смо ушли у ову причу. Ми смо убеђени да неће бити било какве штете - тврди Пантовић.

(РТЦГ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)